Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kwekerij Mulders combineert teelt tomaten en blauwe bessen

“Eerste Belgisch blauwe bessen arriveren op nagenoeg lege markt”

Tholen – Het familiebedrijf Kwekerij Mulders combineert de teelt van tomaten en blauwe bessen. Een vreemde combinatie? Gert Mulders van het gelijknamige teeltbedrijf vindt van niet. “Mijn ouders zijn dertig jaar geleden met de teelt van tomaten gestart. Wij zijn gestart met drie hectare tomaten, maar we konden onze glasteelt niet uitbreiden vanwege de locatie. Daarom zijn we destijds op zoek gegaan naar een andere teelt en uitgekomen bij blauwe bessen.

In de Kempen waren er toen nog maar twee blauwebessentelers en in overleg met Coöperatie Hoogstraten - waar wij ook onze tomaten afzetten – zijn we gestart met de blauwe bessenteelt. Op de locatie bij de tomatenkassen telen we een vroege variëteit blauwe bessen op substraat. Op de andere locatie hebben we anderhalve hectare vollegrondsteelt. Momenteel hebben we 1,7 hectare blauwe bessen in totaal die we van begin juli tot begin oktober kunnen leveren.”

Weinig Zuid-Europees product op de markt
“We zijn net begonnen met de eerste pluk van de vroege blauwe bessenvariëteiten. De prijzen zijn goed, maar nemen momenteel ietwat af. Er zijn op het moment weinig volumes uit Zuid-Europa aanwezig, wat positief is voor de Belgische blauwe bes. Er zijn de afgelopen periode wel wat hagelbuien gepasseerd, maar onze teelt is volledig beschermd. Doordat alles volledig is overkapt, kunnen we een betere kwaliteit garanderen en heel het seizoen door plukken. Al onze bessen worden met de hand geplukt. Zo behouden de bessen het dons. Dons is een teken van versheid”, aldus Gert.

“Wanneer de bessen begin juli beginnen te kleuren, gaan de vogelnetten er ook weer over. Ook hebben we een hoge paal voorzien met een valkennest. Deze zorgen ervoor dat de andere vogels wegblijven. Mensen zijn dol op blauwe bessen, maar vogels slaan het fruit ook niet over. Daarnaast zijn we volledig uitgerust met een automatisch irrigatie-installatie die gelijk ook de juiste voedingsstoffen aan de planten geeft. Zo proberen we de kwaliteit en de smaak van de bes te optimaliseren. In de drukke periodes hebben we heel wat oogstwerk. Hier hebben we een goed team van in totaal zo een dertigtal mensen voor."

Elite
Na een slechte periode op de tomatenmarkt zijn de prijzen twee weken geleden weer omhooggegaan richting de 80 cent. Momenteel dalen de prijzen weer en zitten ze op een prijsniveau van 64 cent. “Echter weten we niet wat de markt gaat doen. Afgelopen week was er ontzettend veel vraag vanuit Frankrijk. Die hebben in één week tijd alles opgekocht, maar dat is weer stopgezet”, zegt Mulders. Bij Kwekerij Mulders telen ze Elite-trostomaten. "Daarnaast telen we enkele rijen snoeptomaatjes, maar die verkopen we in onze automaat. In België heb je de Elite- en Princes-tomaten. Wij hebben specifiek gekozen voor Elite, omdat deze mooier zijn van kleur en de smaak iets verfijnder.”

Local Harvest
Sinds kort hebben Kwekerij Mulders samen met nog vier blauwebessentelers uit de regio Kempen Local Harvest opgericht met de slogan ‘no food waste’. “Op het einde van de pluk gaan we de kleinere- en onverkoopbare bessen invriezen om later te verwerken in fruitsappen, wijnen en andere producten. We willen deze producten jaarrond gaan aanbieden met als hoofddoel reststromen te verminderen. Tevens doen we ook aan thuisverkoop. Op beide locaties hebben we automaten staan voor tomaten en blauwe bessen. Onze locaties liggen vlakbij een fietsroute en steeds meer fietsers weten onze automaten te staan”, besluit Gert.

Voor meer informatie:
Gert Mulders
Kwekerij Mulders
Aarledijk 83
2382 Poppel, België
+32(0)495 875379
Gert@kwekerijmulders.be
www.kwekerijmulders.be