Hittegolf maakt het de telers en handelaren in Zuid- en Oost-Duitsland moeilijk

"Zowel in de teelt als in de handel zijn de gevolgen al merkbaar"

In grote delen van Duitsland kwam het in de afgelopen dagen tot temperaturen ver boven de 30 graden Celsius. Vooral binnen de Zuid- en Oost-Duitse landbouw zijn de gevolgen van de plotselinge hitte al te merken. Maar ook de vers fruithandel heeft te kampen met de hitte.


De Großmarkt in Stuttgart

Stuttgart: zorgen om bladsla en wortelgroenten
In Baden-Württemberg werden er woensdag op sommige plaatsen tropische temperaturen rond de 37-38 graden Celsius gemeten. "Vanaf een bepaalde temperatuur komen er geen klanten meer en gaat de afzet al naar beneden“, zegt een tuinder die haar eigen producten zowel op de weekmarkt alsook op de Großmarkt in Stuttgart aanbiedt. Ook als de hitte maar kort aanhoudt, zou het tot kwaliteitsproblemen en een hoger bederf bij bepaalde culturen kunnen leiden. "Het gevoeligst zijn bladslasoorten, maar ook wortelgroenten zoals radijs, spinazie, snijbiet en rammenas. Op de markt kan men de producten bij deze hitte nauwelijks koel houden. Hierdoor moet men rekening houden met bederf en grotere uitvallen.“ Maar ook bij de teelt zijn er problemen door het weer: "In de kas kan men gewoon toekijken hoe de producten kapot gaan. Je kunt de producten nauwelijks oogsten, zo warm is het daarbinnen.“


Op de Großmarkt in München kwam het door het weer reeds tot prijsverlagingen.

München: hoger bederf bij witte champignons
Ook in deelstaat Bayern kwam het reeds tot buitengewone temperaturen ver boven de 30 graden Celsius. Op sommige plaatsen werd zelfs 40 graden Celsius gemeten. Dit is ook op de Großmarkt München te merken, vertelt een daar gevestigde handelaar. "Deze hitte is natuurlijk slecht voor onze dagelijkse handel, want men kan de producten nauwelijks koel houden. Dat wil zeggen wanneer de producten enkele uren buiten staan, zijn ze deels onverkoopbaar.“ Als voorbeeld van een bijzonder kwetsbaar product noemt hij de witte champignons. "Daarbij kwam het reeds tot prijsverlagingen, zodat de afzet van de producten sneller verloopt."


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven