Frankrijk verbiedt mogelijk vernietiging van onverkochte producten

Kaufland verbetert omzet en winstmarge in Roemenië
De Roemeense tak van de Duitse discounter Kaufland heeft vorig jaar een netto winstmarge behaald van 7,2%. Dat is een van de hoogste winstmarges in de Roemeense supermarktsector en tevens het hoogste marge sinds Kaufland in 2005 in Roemenië actief werd. Kaufland wist vorig jaar voor de zesde jaar op rij zijn positie als marktleider te behouden. De omzet stond over 2018 op bijna RON 11mld (€2,37mld), wat 8% meer was dan het jaar ervoor. De vergelijkende winkelomzet steeg met 5,5%, terwijl de gemiddelde prijsinflatie op 4,6% neer kwam. Ook de netto winst van Kaufland maakte een positieve trend mee. Jaar op jaar is de netto winst gestegen met meer dan 17%, tot RON 800mln (€172mln).
Bron: romania-insider.com

Litouwen: Maxima benoemt nieuwe CEO voor Barbora-afdeling
De in Litouwen gevestigde retailer Maxima Grupė heeft Andrius Mikalauskas aangesteld als de nieuwe CEO voor zijn online afdeling Barbora. Daarnaast is Vitalij Rakovski benoemd tot voorzitter van de raad van bestuur van Radas, het moederbedrijf van Barbora. In februari van dit jaar was Mikalauskas actief als interim-CEO en lid van de raad van bestuur van Radas. Voordat hij in september 2017 zich als CFO van Barbora bij Maxima Grupe voegde, was Mikalauskas zes jaar lang werkzaam bij Ernst&Young.
Bron: esmmagazine.com

Rusland: Yandex.Market werkt samen met JD.com
De Russische online marktplaats Yandex.Market en de Chinese online retailgigant JD.com hebben een overeenkomst voor samenwerking gesloten. Vanaf mei zal Yandex.Market producten van JD.com in Rusland aanbieden. Yandex.Market is een joint venture op het gebied van E-commerce van het IT-bedrijf Yandex en de grootste bank van Rusland, Sberbank. Het online platform wordt elke maand gebruikt door meer dan 17 miljoen mensen. Yandex.Market werkt als een combinatie van een prijsvergelijkingssite, een online marktplaats en een E-commerceplatform voor offline retailers in één.
Bron: ecommercenews.eu

Australië: Woolworths bereikt mijlpaal tegen voedselverspilling
Woolworths heeft aangekondigd dat alle supermarkten binnen het eigen netwerk nu een programma hebben om voedselverspilling tegen te gaan. De keten bereikt daarmee een mijlpaal op het gebied van het tegen gaan van voedselverspilling, dat in Australië een probleem vormt met een schadepost van AU$20mld (€12,3mld). De supermarkten van Woolworths distribueren overschotten aan levensmiddelen naar voedselbanken, de veeteeltsector waar dit verwerkt wordt tot dierenvoeding of naar bedrijven die de overgebleven producten verwerken tot biologische compost. Alle vestigingen van  Woolworths hebben nu minstens een partner die het overschot over kan nemen. Door al deze programma's heeft Woolworths in de afgelopen drie jaar het voedseloverschot met gemiddeld 8% per jaar kunnen verminderen.
Bron: woolworthsgroup.com.au

Rusland: Dixy gebruikt nieuw financieel platform
De Russische keten Dixy gaat gebruik maken van een nieuw financieel platform, dat is gebaseerd op het ethereum-netwerk, dat op zijn beurt zijn basis heeft in verschillende cryptovaluta. De Russische blockchain-startup Factorin heeft zes maanden gewerkt aan een pilotfase voor het platform. Door het nieuwe platform worden de financiën versneld. Leveranciers van Dixy kunnen nu binnen dag worden betaald, in plaats van binnen twee weken. Volgens Andrei Maklin, de medeoprichter van Factorin, verbindt het platform verschillende banken en factureringsbedrijven via een enkele interface.
Bron: coindesk.com

Frankrijk verbiedt mogelijk vernietiging van onverkochte producten
De Franse overheid onderzoekt de mogelijkheden voor een wetgeving, die verbiedt dat supermarkten en leveranciers onverkochte non-foodproducten mogen vernietigen. Net als bij andere overheden in de wereld wordt hard gezocht naar manieren om ecologische problemen zoals plastic afval aan te pakken. Volgens premier Édouard Philippe kan het weggooien van producten die feitelijk in perfecte conditie verkeren worden vermeden. Frankrijk heeft al een wet tegen het weggooien van onverkochte levensmiddelen. Nieuwe wetsvoorstellen zullen worden gericht op productcategorieën, zoals kleding, elektronica en plastic.
Bron: esmmagazine.com

Stagnerende uitgaven van Britten in mei
De Britse supermarktsector had in mei een afname in omzet van 1,6%. Dit blijkt uit statistieken van het marktonderzoeksbureau Nielsen. Nielsen gaf aan dat de uitgaves van Britse consumenten in Mei verder zijn gegaan met stagneren. In vergelijking met de lente van 2018, is er nu sprake van moeilijkere omstandigheden in de Britse sector. Jaar op jaar is het aantal uitgaves fors gedaald. In de lente van 2018 was er sprake van een vroege hittegolf en een koninklijke bruiloft, wat de uitgaves toen significant had gestimuleerd. Hoewel de omzet in de afgelopen vier weken is verminderd, hebben supermarktketens ook iets meer uitgegeven aan promotie-acties. 27% van de omzet werd gegenereerd door deze promotie-acties. De acties hadden onder andere te maken met de jubileumvieringen bij Sainsbury's en Tesco en de Price Crunch-campagne van Morrisons. Ook werd er meer geadverteerd door de ketens om hun campagnes te ondersteunen.
Bron: esmmagazine.com

Ierland: Dunnes Stores verliest hoger beroep in verband met plastic tas belasting
Dunnes Stores heeft een hoger beroep verloren tegen een belastingverhoging in verband met plastic tassen. Door de verhoging op plastic tassen moet Dunnes €36,5mln extra aan belastingen betalen. Hoewel het hooggerechtshof erkende dat de nieuwe wetgeving nodeloos gecompliceerd is, verwierp het hof het argument van Dunnes over hoe dunne plastic tassen niet onder de belastingwet zouden vallen.
Bron: irishexaminer.com

VS: Koelsysteem maakt gebruik van wireless-technologie
AxinoSolutions, dat een koelsysteem heeft ontwikkeld voor de retailsector, heeft aan de hand van oplossingen van Semtech Corporation, draadloze technologie aan het koelsysteem toegevoegd. Door de draadloze technologie kunnen supermarkten die van AxinoSolutions gebruik maken beter de temperatuur van hun koelvakken controleren. Het systeem van Axino wordt onder andere gebruikt door Migros in Zwitserland, dat hierdoor voor honderdduizenden euro's per jaar heeft weten te besparen.
Bron: apnews.com

VS: Sprouts houdt wervingsdag
Sprouts Farmers Markets organiseerde op 11 juni een wervingsdag bij de meer dan 300 supermarkten die het netwerk van de retailgroep vormen. Het doel van de wervingsdag is om de 1.500 openstaande voltijds- en deeltijdsvacatures te vullen bij zijn winkels. In 2018 werden 3.500 nieuwe banen gegenereerd. Verder heeft Sprouts plannen om in de tweede helft van 2019 13 nieuwe winkels te openen. Met de nieuwe winkels wordt Sprouts Farmers Markets actief in 22 Amerikaanse staten. 
Bron: progressivegrocer.com

Canada: Empire breidt FreshCo verder uit
Het moederbedrijf van de supermarktketen FreshCo, Empire, is van plan om met de lente van 2020 zes Safeway-locaties in British Columbia te heropenen als FreshCo-winkels. Volgens Empire komen de kosten die bij het sluiten en heropenen van de Safeway-winkels komen kijken neer op ongeveer CA$15mln (€10,0mln). Deze kosten zullen worden verrekend met het winstresultaat van het eerste kwartaal van 2020. Op dit moment zijn er vijf FreshCo-vestigingen actief in Manitoba en British Columbia. In de komende maanden zullen nog eens zeven winkels worden geopend in British Columbia. In totaal zijn er 18 locaties gepland in het westen van Canada.
Bron: canadiangrocer.com


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven