Tom Tillemans, New Ways

Van truck naar schip

Tholen - Op zoek naar manieren om het transport op de weg te verminderen, komt New Ways met het idee van ‘Synchroon-modaal transport’. Dit is de zoektocht naar alternatieven voor het transport over de weg naar bijvoorbeeld het spoor of het water. Tom Tillemans vertelde meer over het programma New Ways tijdens de ‘future of agrologistics’ van de Rotterdam Food Cluster.

Tom Tillemans bij 'the future of agrologistics'

Lean and Green Off-Road
Het programma New Ways komt voort uit het van oorsprong Nederlandse Lean and Green. Dit is een programma dat als doel heeft de CO2-uitstoot van het transport van bedrijven te reduceren door de betrokken partijen in de logistiek beter met elkaar samen te laten werken. In Nederland wordt dit uitgevoerd door Connekt. Uit het inmiddels Internationale Lean and Green programma kwam ook het idee van synchromodaal transport waarmee New Ways aan de slag is gegaan. Dit is het Lean and Green Off-Road programma. Het programma heeft een landelijke dekking, met regionale programmamanagers in de eigen provincie.

Het idee is om alternatieven te zoeken voor de vrachtwagens. Vooral door het vervoer van verschillende individuele verladers en vervoerders te bundelen en hiermee te verplaatsen van de weg naar het water of het spoor. Dit om verschillende redenen: Minder uitstoot en ontlasting van het verkeer op de weg. Het programma draagt hiermee voor de provincie Zuid-Holland bij in haar ambitie op het realiseren van een klimaat neutrale regio.

Corridors
Om dit verder uit te werken richt New Ways zich op het faciliteren van het tot stand komen van  uitwerken van zogenaamde synchromodale transportcorridors, routes waarin deze nieuwe vormen van transport geïntroduceerd en getest worden. Er wordt alleen gebruik gemaakt van transport over de weg, als dit nodig is. Zo richt New Ways zich momenteel op drie corridors in de regio van Rotterdam. Een corridor in de haven zelf waarin de binnenvaart de onderlinge havens met elkaar kan verbinden. De tweede corridor van Rotterdam naar Antwerpen waarin het vrachtverkeer tussen Antwerpen en Rotterdam naar het water wordt verplaatst. De laatste corridor wordt de Groene corridor genoemd en is in samenwerking met Heineken om hun product via het water naar de haven van Rotterdam te transporteren.

Belang voor de AGF
Voor de AGF-sector is het echter de vraag of het programma effectief genoeg is. Het synchromodale transport is immers afhankelijk van de deelnemers en kost meer tijd dan vervoer over de weg. Tijd die voor de AGF-sector vitaal kan zijn gezien de versheid van haar producten of, zoals Tom het zegt: “Het is makkelijker te doen met knoflook dan met avocado’s.” Maar hoe meer deelnemers in het programma zitten hoe makkelijker het te organiseren is. Als belangrijke netwerkpartij was het dan ook belangrijk voor New Ways om te komen spreken op de Rotterdam Food Cluster.

Meer informatie:
New Ways
Tom Tillemans
+31(0)6-11189771
tom.tillemans@bciglobal.com  


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven