Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maersk: Eerste kwartaalresultaten in lijn met verwachtingen ondanks aanhoudende verstoringen Rode Zee

A.P. Moller - Maersk leverde een eerste kwartaal in lijn met de verwachtingen en bewees een sterk winstherstel ten opzichte van het vierde kwartaal van 2023. De resultaten werden gedreven door goede prestaties in Terminals en de combinatie van een hogere vraag en een aanhoudende crisis in de Rode Zee. Omdat deze omstandigheden naar verwachting tot ver in de tweede helft van het jaar zullen aanhouden, verhoogt Maersk de ondergrens van de verwachtingen.

Vincent Clerc, CEO van Maersk: "We hebben een positieve start van het jaar gehad, met een eerste kwartaal dat zich precies ontwikkelde zoals we hadden verwacht. De vraag beweegt zich naar de bovenkant van onze marktgroeiprognose en de omstandigheden in de Rode Zee blijven goed. Dit ondersteunde niet alleen een herstel in het eerste kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal, maar biedt ook betere vooruitzichten voor de komende kwartalen, omdat we nu verwachten dat deze omstandigheden het grootste deel van het jaar zullen aanhouden. We verwachten echter nog steeds dat het grote aantal nieuwe schepen dat in de loop van dit en volgend jaar wordt opgeleverd, deze factoren uiteindelijk teniet zal doen en de Ocean-markten opnieuw onder druk zal zetten. Daarom gaan we onverminderd door met onze kostenagenda met als doel de verstoringsgerelateerde kosten in Ocean terug te dringen en de marges in Logistics & Services te herstellen. Dit werk aan de kosten, geholpen door onze sterke waardepropositie, is cruciaal om onze klanten door de aanhoudende volatiliteit heen te helpen en een veerkrachtiger bedrijf op te bouwen."

Financiële vooruitzichten voor 2024
De onderkant van de oorspronkelijke financiële verwachting is verhoogd op basis van een sterke marktvraag, met een groei van het containervolume richting de bovenkant van de 2,5-4,5% range en A.P. Moller - Maersk groeit in lijn met de markt. Verder zal de aanhoudende situatie in de Rode Zee / Golf van Aden naar verwachting aanhouden in de tweede helft van het jaar. Het overaanbod blijft een uitdaging en zal uiteindelijk de overhand krijgen, maar de impact wordt uitgesteld.

Voor het volledige jaar 2024 verhoogt A.P. Moller - Maersk haar financiële verwachtingen zoals te zien is in onderstaande tabel.

Gevoeligheid begeleiding
De financiële prestaties voor A.P. Moller - Maersk voor 2024 zijn afhankelijk van verschillende factoren die onderhevig zijn aan onzekerheden, gerelateerd aan onzekere macro-economische omstandigheden, bunkerbrandstofprijzen en vrachttarieven. Als alle andere factoren gelijk blijven, zijn de gevoeligheden voor 2024 voor vier belangrijke aannames hieronder weergegeven:Uitkering van contanten aan aandeelhouders
In het eerste kwartaal van 2024 werd in totaal USD 1,5 miljard aan contanten uitgekeerd aan aandeelhouders via dividenden ten bedrage van USD 1,0 miljard en de inkoop van eigen aandelen ten bedrage van USD 443 miljoen.

Voor meer informatie:
Morten Buttler
A.P. Moller - Maersk
Tel: +45 28148202
[email protected]

Publicatiedatum: