Komende nacht regionaal -1 tot -3 graden

Vorst bedreigt fruitbloesem van telers

April start met een koude nacht. In het midden, oosten en vooral het noordoosten is kans op een paar graden vorst. In Drenthe en Groningen kan het plaatselijk -3 graden worden. In de Betuwe zal het erom spannen of fruittelers de knoppen van bloeiende fruitbomen moeten beschermen. Waarschijnlijk blijft het bij een eenmalige actie, want de nachten daarna verlopen minder koud.

Met 8 tot 14 graden is het vandaag frisser dan gisteren en vooral door de matige noordoostenwind kunnen we niet zonder jas naar buiten. In het noorden wordt het zonnig en later breekt ook in het zuiden de zon door. Komende nacht is het vrij helder en behoorlijk fris. In het midden, oosten en vooral het noordoosten kan het een graadje vriezen en in het noordoosten kan het plaatselijk -3 graden worden. In het zuiden en westen van het land is de kans op vorst kleiner en daalt de temperatuur naar 0 tot +2 graden. Aan de grond zal het op beschutte plaatsen zeker een beetje vriezen.

Beschermende ijslaag
De lage temperaturen van komende nacht levert fruittelers mogelijk extra werk op. Op veel plaatsen staan fruitbomen al in bloei en een paar graden vorst kan de bloesemknop ernstig beschadigen. Door water te sproeien, wordt de bloesem gehuld in ijs en zal de temperatuur van de knop maar net onder nul dalen.

Zoals het er nu naar uitziet blijft het beschermen van de bloesem beperkt tot deze ene nacht. In de nacht naar dinsdag is de kans op vorst veel kleiner en wordt het 2-8 graden. Aan de grond kan het vooral in het noordoosten wel vriezen. Voor de telers is dat geen probleem, want de fruitbloesem hangt wat hoger boven de grond. Wel is het verstandig om ook maandag nog geen zaailingen in de grond te zetten. Later in de week liggen de minima tussen 1 en 5 graden en kan het aan de grond tot vorst komen. Ook later in de maand is vorst nog heel gebruikelijk.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven