FVPhouse sluit project rond circulaire en solidaire agrovoedingsketen voor AGF af


In het kader van de subsidieoproep Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen vanuit MVO Vlaanderen diende FVPHouse, die de Belgische aardappel, groente en fruit handel & verwerking vertegenwoordigt, in september 2017 een projectvoorstel in.

De bedoeling van dit projectvoorstel was om Samen naar een circulaire en solidaire agrovoedingsketen voor groenten en fruit te werken.

Het project overspande de volledige internationale agrovoedingsketen (toeleveranciers en afzetmarkten, import en export) voor aardappelen, groenten en fruit. In samenspraak met de sectorbedrijven, de samenwerkingspartners uit de keten (intervisiegroep) en de brede stakeholdergroep (stakeholderpanel) werd gedurende iets ruim dan een jaar een leer- en verbetertraject van engagement opgezet om naar concrete acties over te gaan. Dit gebeurde onder begeleiding van een ervaren MVO-expert, Anouk Van de Meulebroecke van slidingdoors.be. De ledenbedrijven van FVPhouse vzw werkten aan de versterking van de duurzaamheidsstrategie of meten/evalueren van de prestaties aan de hand van een duurzaamheidsverslag. Hierbij werd steeds gekeken naar de UN Sustainable Development Goals en werden de duurzaamheidsverslagen volgens de GRI-richtlijnen uitgewerkt.

Hierbij werd o.a. gewerkt rond volgende concrete doelstellingen:

  1. preventie van voedingsafval en voedselverlies, sluiten van de voedingsketen door afval en nevenstromen zo hoogwaardig mogelijk toe te passen
  2. sluiten waterkringloop door hergebruik, zuivering en recyclage van waterstromen
  3. met minder maatschappelijke ongelijkheid, ook buiten onze bedrijven en voorbij onze grenzen
  4. voor duurzamere productie- en consumptiepatronen: hoe kunnen we onze milieu-impact terugdringen, ons energieverbruik reduceren en logistiek verduurzamen? hoe helpen we de consument de juiste aankoopkeuze te maken tussen seizoensgebonden, lokale producten, importproducten, diepvries, enz.?

Het eindresultaat is een MVO sectorpaspoort voor de Belgische AGF handel & verwerking dat alle bedrijven in de sector op de goeie weg moet zetten bij het opmaken van duurzaamheidsverslagen. Een duidelijk stappenplan helpt een bedrijf dit te vertalen in een duurzaamheidsstrategie.

Daarnaast konden 10 vooraanstaande bedrijven een duurzaamheidsrapport opleveren dat gebruikt wordt voor de interne en externe communicatie rond duurzaamheid.

Voor meer informatie:
Nele Cattoor
Veerle van der Sypt
FVPhouse
+32(0)9339 12 52
+32(0)486 27 91 63
+32(0)476 95 46 82
info@fvphouse.be
www.fvphouse.be 
Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven