Francisco Javier Santana, van Viveros Santana:

Spanje: "Grote vraag naar zoete aardappelplanten'

Ten opzichte van het vorige seizoen is de lente vroeg dit jaar. De weersomstandigheden met zachte temperaturen en zonnige dagen zijn al zeer geschikt voor het planten van zoete aardappelen. Vorig jaar kon dit pas halverwege april, vanwege de overvloedige regenval en de kou, vertelt Francisco Javier Santana, directeur van Viveros Santana – Plantas de Boniatos (zoete aardappelplanten).

“De vraag naar zoete aardappelplanten is heel hoog, vanwege de toename van de consumptie van dit product. In januari was er al 95% van de zoete aardappelplanten uit Spanje en Portugal, de belangrijkste leveranciers in Europa, verkocht. Vanwege de ongunstige weersomstandigheden in North Carolina kon er niet veel zoete aardappel geïmporteerd worden tijdens het tegenseizoen en vanwege de hoge vraag is er sprake van schaarste", aldus de kweker. "Sommige bedrijven hebben het product zelfs vanuit landen als Honduras laten komen".

Viveros Santana – Plantas de Boniatos werd in 1976 opgericht in Vélez-Málaga, in de Spaanse regio Axarquía. Het bedrijf is momenteel de grootste kweker van zoete aardappelplanten in Europa met meer dan 25 hectare die exclusief gewijd is aan dit gewas.

Het bedrijf beschikt over de meest populaire rassen. Santana: "Tot zeven jaar geleden was de California het meest gevraagde ras onder Europese telers vanwege de voorliefde van consumenten voor een zoete smaak. Vandaag de dag is de Beauregard zonder twijfel het meest populair. Dit ras is al goed voor ongeveer 80% van de teelt in Europa. De Beauregard is zeer veelzijdig in de keuken, zowel geschikt om te bakken als om te pureren, naast vele andere toepassingen. Bovendien is het de variëteit die het meest geschikt is voor bewaring".

 Familie Santana.

Viveros Santana beschikt ook over de rassen Jewel of Gergio Jet en O'Henry. Binnenkort zal het bedrijf ook als enige in Europa Covington planten afzetten. Sinds dit jaar zetten ze ook de Pepita variëteit af, een zoete aardappel met een paarse schil en binnenkant, die ze zelf hebben ontwikkeld. "Jaren geleden werden er al enkele paarse variëteiten verkregen in de Verenigde Staten, maar deze zijn niet erg productief, leveren problemen op in de bewaring en hebben een lage resistentie tegen plagen. Vanuit een selecte en groeiende markt is er vraag naar dit soort producten. Het is namelijk wetenschappelijk aangetoond dat paarse groenten en fruit grote gezondheidsvoordelen hebben vanwege hun hoge gehalte aan antioxidanten".

Volgens Francisco Javier Santana is Spanje nog steeds het belangrijkste Europese land in de teelt van zoete aardappel, terwijl Portugal in een enorm tempo groeit, vooral in het zuiden. Hetzelfde gebeurt in Nederland, waar zowel het areaal als de afzet van dit product aanzienlijk is toegenomen in de afgelopen drie jaar. "In de afgelopen tien jaar hebben we gezien hoe de afzet van zoete aardappelplanten is toegenomen. Consumenten blijven dit product ontdekken".

"Onze zoete aardappelplanten worden afgezet in geheel Europa, hoewel we ook, in mindere mate, afzetten in Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. We hebben de capaciteit om aan elk willekeurig land ter wereld te leveren. Daarnaast bieden we technische ondersteuning om telers, met name beginnelingen, te begeleiden in de teelt van zoete aardappel. De eerste keer dat je dit product teelt kan het erg moeilijk zijn, maar vanaf het tweede jaar is het al redelijk gemakkelijk te doen". 

 

Voor meer informatie:
Francisco Javier Santana
Viveros Santana – Plantas de Boniatos
Carretera de Benamargosa, SN, 
29700 Trapiche, Vélez-Málaga. España
T: +34 637 566 441 
tecnico@boniatos-santana.com
www.boniatos-santana.com


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven