Champost: kostenpost kan ook energiebron zijn

Bij de productie van champignons blijft na de oogst het substraat achter. Dit substraat, champost genoemd, wordt vaak tegen hoge kosten afgevoerd naar akkerbouwgebieden. In Nederland gaat het om circa 16.000 ton per week. Vanwege de samenstelling zou het echter ook nog dienst kunnen doen als energiebron. Dit is de reden waarom BlueTerra in opdracht van het Paddenstoelenpact een quick scan heeft uitgevoerd naar de mogelijkheden om energie te winnen uit champost.

In een quickscan is gekeken in hoeverre champost geschikt is als brandstof voor vergisting, verbranding, vergassing en pyrolyse. Hierbij is specifiek gekeken naar een hoeveelheid van 2.000 ton per week, welke vrijkomt bij de firma Van Herwijnen in Zaltbommel.

Champost wordt gekenmerkt door een relatief hoog watergehalte en een hoog asgehalte. Alhoewel het organische stof bevat is het geen vanzelfsprekende brandstof en is het een technische uitdaging om hieruit energie te produceren. Er is in Nederland dan ook vrijwel geen ervaring met het vergisten, verbranden, vergassen of pyrolyseren van champost.

Uit de quick scan blijkt dat het, met de nodige aanpassingen, technisch mogelijk is om energie te winnen uit champost. De benodigde installatie van een installatie zal 20 – 25 miljoen euro gaan kosten.

De financiële haalbaarheid van een dergelijke installatie hangt sterk af van een aantal factoren:

  • In hoeverre het eindproduct (digestaat na vergisting, verbrandingsassen na vergassing of verbranding en biochar na pyrolyse) mag worden toegepast als meststof in Nederland. De regelgeving laat dit momenteel in veel landen nog niet toe. De financiële waarde van deze eindproducten bepalen in grote mate de haalbaarheid.
  • De afzet van de warmte, met name bij verbranding, is noodzakelijk voor een mogelijk haalbaar concept. De afzet van deze warmte, bijvoorbeeld aan de tuinbouw of gebouwde omgeving, dient gegarandeerd te zijn.

Van alle concepten lijkt het verbranden van champost vooralsnog de meest interessante optie. Het is echter van belang dat er bij een vervolg eerst meer inzicht wordt verkregen in de afzetmogelijkheden van de eindproducten en in de technische consequenties voor een verbrandingsinstallatie als deze geschikt gemaakt zou moeten worden voor champost.

Voor meer informatie:
BlueTerra Energy Experts
www.blueterra.nl
info@blueterra.nl

Erik Kosse
erik.kosse@blueterra.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven