T&G sluit 'moeilijk' 2018 af met 10,4 mln dollar winst

Tholen – Hoewel de omzet hoger uitviel, bestempelt de directie van T&G het afgelopen jaar als “moeilijk.” Ze komen tot die conclusie door verschillende uitdagingen in de internationale markt. De omzet steeg met 120 miljoen dollar naar 1,2 miljard dollar in 2018, maar de winstcijfers vallen lager uit dan vorig jaar.

“Nadat we de grens van één miljard dollar omzet in 2017 voor het eerst passeerden, zet deze groeitrend die vijf jaar geleden is ingezet door,” zo schrijft CFO Bastian von Streit. Waar de omzet in de lift zit, stond de operationele winst onder druk. Door verschillende factoren, zoals minder afzet en lagere prijzen voor bepaalde producten en hogere kosten voor onder andere promotie en kwaliteitscontrole, valt de operationele winst 11,5 miljoen dollar lager uit. In 2017 werd 27,1 miljoen dollar op deze post geboekt, vorig jaar bleef dat cijfer steken op 15,6 miljoen dollar.

 

Lastige internationale markt

De lastige markt werd vooral in Noord-Amerika ervaren, waar de prijs voor enkele producten onder druk stond. Dat was tevens het geval in enkele andere markten. In Europa werd een goede vraag gezien naar appelen als gevolg van de tegenvallende oogst op het continent. Het hardfruitsegment profiteerde daarvan en noteert een goed resultaat. Daarmee compenseerde Europa de verliezen in Noord-Amerika gedeeltelijk.

Dichter bij huis viel de kersenoogst in Australië laag uit door het slechte weer. Het weer in Peru had haar weerslag op de kwaliteit van de druiven. “Desondanks zag het International Trading Division een stijging in de operationele winst van 3,1 miljoen dollar ten opzichte van 2017 dankzij de gunstige marktomstandigheden in veel markten, vooral in het Pacifische gebied,” vervolgt de CFO. Voor de Chinese markt hadden de importtarieven impact op de resultaten.

 

Nieuw-Zeelands tomatenoverschot

Op de binnenlandse markt werd de New Zealand Produce divisie ook geconfronteerd met uitdagingen. In 2017 werd een record geboekt, maar 2018 laat een ander beeld zien. Hoewel de omzet slechts 0,9 miljoen dollar lager uitviel, staat de operationele winst 8,2 miljoen dollar lager dan in 2017. Dat is het gevolg van de tomatenmarkt. Het jaar begon met een moeizame productieperiode in de eerste helft, gevolgd door een overschot in de tweede helft van het jaar.

T&G zag de inkomsten buiten de handelsdivisies wel toenemen. In 2017 werd 0,4 miljoen dollar verdiend, vorig jaar was dat 2,5 miljoen dollar. Dat is vooral het gevolg van de overname van Grandview Brokerage LLC (The Oppenheimer Group), waarvan de resultaten voor het eerste volledige boekjaar meegerekend worden.

Onder de streep houdt T&G 10,4 miljoen dollar over als nettowinst na belastingen. Dat is een forse daling ten opzichte van de 40,2 miljoen dollar winst die over 2017 geboekt werd. T&G zet in op het verstevigen van de positie van Jazz en Envy, waarbij de focus ligt op enerzijds het vergroten van het aanbod en anderzijds de relatie met de consument. Daarnaast wordt er internationaal gefocust op een aantal categorieën. “We zullen een stevige gedifferentieerde positie opbouwen in druiven en blauwe bessen.”

Klik hier om het jaarverslag te bekijken.


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven