Protesten btw-verhoging laaien weer op

Marqt berekent btw-verhoging op onbewerkte groente en fruit niet door

Tholen - Het protest tegen de BTW-verhoging op met name groente en fruit laait weer op nu de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent per 1 januari een feit is. Volgens actiegroep Foodwatch is 80% van de Nederlanders tegen deze maatregel. Ook voormalig langebaanschaatser Mark Tuitert spreekt zich erover uit. Hij is het niet eens met de BTW-verhoging op gezonde voedingsmiddelen zoals groente, fruit, kraanwater maar ook sportschoolabonnementen. "Het kabinet wil met een preventieakkoord inzetten op een gezondere levensstijl, maar dat strookt niet met deze verhoging", zei hij in radioprogramma Langs de Lijn.' Datzelfde zegt hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell. Hij roept supermarkten op hun margemix te gebruiken om zo gezond eten goedkoper te maken. Supermarktketen Marqt springt daar al op in en breekt een lans voor gezonde voeding. Ze laten via een persbericht weten dat ze de btw-verhoging op groente en fruit niet door zullen voeren. 

Beeld van AGF-schap Marqt

Uit cijfers van Supermarktscanner blijkt duidelijk dat supermarkten hun prijzen in december 2018 al hebben aangepast. Jumbo was de eerste die de prijzen verhoogde, AH, Vomar, en Coop volgden later. Over het beleid achter de prijsverhogingen hebben de supermarktketens nog niets bekend gemaakt, met uitzondering van Marqt. De 16 filialen van deze supermarktketen berekenen de BTW-verhoging bewust niet door aan klanten. "Door deze maatregel worden ongezonde, goedkope producten, die vaak sterk bewerkt zijn, nog aantrekkelijker ten opzichte van gezonde producten. Daar zijn we het niet mee eens, dus stimuleren we de gezonde keuze. We vinden het belangrijk om daarin te investeren,” aldus Joost Leeflang, directievoorzitter bij Marqt.

Prijsverloop bij diverse supermarktketens vanaf 30 december, bron: Supermarktscanner

Er is lange tijd geprotesteerd en gelobbyd om groente en fruit prijsvoorsprong te geven. Binnen de sector was AGF-specialist Frans van de Polder zeer actief, 3 maal actief protesteerde hij op het Binnenhof en sprak Kamerleden en bewindslieden aan op de maatregel. Actiegroep Foodwatch stelde een petitie op die uiteindelijk 100.000 handtekeningen opleverde. Volgens Foodwatch is 80% van de Nederlanders voorstander van een lagere btw op groente en fruit om gezond eten te stimuleren. Zij lieten marktonderzoek uitvoeren door Multiscope die tot deze conclusie komt. Onder mensen met lagere inkomens of met kinderen is de steun voor een btw-verlaging op gezonde groente en fruit nog hoger. Slechts 7% van de ondervraagden is er geen voorstander van blijkt uit het onderzoek. 
"De verhoging van de btw op groente en fruit bijt ook met de doelstelling van het kabinet om de gezonde keus makkelijker te maken. Deze doelstelling staat ook centraal in het in november gesloten preventieakkoord", stelt Foodwatch. "Dat de btw op 1 januari wordt verhoogd, is inmiddels een feit. Maar dat dit onhoudbaar is voor de toekomst, lijkt ons ook duidelijk. Onze acties gaan dan ook door. Groente is sinds het aantreden van dit kabinet alweer 7% duurder geworden, suiker juist 4% goedkoper. Daar komt de btw-verhoging per 1 januari nog bovenop."   

Jaap Seidell denkt dat de BTW-verhoging geen grote gevolgen zal hebben in het aankoopgedrag van mensen. Wel betreurt hij dat het kabinet de kans om via het preventieakkoord gezond voedsel goedkoper te maken niet heeft aangegrepen, zei hij in een interview met NPO4.


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven