Is er nog kerstdrukte in de handel?

Tholen - Is er sprake van Kerstverkoop in de handel? Vaak wordt gezegd dat het niet meer zo is als vroeger. Maar hoe gaat het dit jaar?


Vanaf linksboven met de klok mee: Christiaan van Ravenswaaij, Teun van Roosmalen, Ellen Sebrechts, Dennis-Jan van der Meij, Tim Yzewyn en Corné Roks

"Bij ons gaat het heel erg goed. Gisteren hebben we een hele drukke dag gehad en vandaag verwachten we echt de klapper", reageert Teun van Roosmalen van Gebr. van Aarle. "Ook de foodservice-klanten doen de hele week al goed mee. Naast het standaard-assortiment gaan momenteel de mini-groenten en exoten wat harder en daarnaast verkopen we heel veel champignons. We hebben er dit jaar voor gekozen om het hele weekend open te zijn. Omdat Kerst wat ongunstig valt, is het eigenlijk geen optie om op zondag te sluiten."

“Ik moet zeggen dat het vorige week heel erg rustig was. Het was blijkbaar de stilte voor de storm. Maandag en dinsdag bleef het ook erg rustig, daarom hadden we niet meer verwacht dat het zo druk ging worden”, vertelt Ellen Sebrechts van groothandel Sebrechts. “Woensdag was het heel druk en ook vandaag is het een heksenketel. De producten die het vroeger goed deden waren exoten als verse vijgen en granaatappels. Dit jaar zijn het vooral voorverpakte kruiden, gemengde slaatjes, kleine tomaatjes, kleinfruit en bospaddenstoelen die het goed doen. Ook krijgen we vragen voor producten die we normaal bijna niet hebben staan, zoals limoenblad en aclla cress. We zien ook dat er door winkels veel producten worden aangekocht die gebruikt worden in schotels zoals meloenen. Bessen worden voornamelijk door bakkerijen aangekocht. Tijdens de kerstperiode maakt de prijs van producten niet meer uit. We zien een tekort aan binnenlandse aardbeien dus de prijzen liggen hoog, maar toch loopt de verkoop goed door.”

"Er is natuurlijk sprake van extra verkoop, maar van echte stress en gekkigheden is minder sprake. Dat komt omdat bijna alle producten jaarrond te krijgen zijn. Tekorten lijken er tot op heden nog niet te zijn maar dat is te vroeg om te zeggen. Tot en met woensdag was de verkoop bij ons en onze klanten gewoon slecht. Gisteren zag je een stijgende lijn en vandaag en morgen moet het in de groothandel gebeuren", reageert Christiaan van Ravenswaaij. Als toppers noemt hij de hele zachtfruitcategorie, haricot verts, champignons, diverse salades en meloenen." De winkels krijgen morgen de meeste handel binnen en kunnen maandag bijsturen. Zij snijden uiteraard alle salades dagvers dus zij hebben maandag de drukste dag. Verder moeten we de kerstopening van de supermarkten in de gaten houden. Steeds meer supermarkten gaan eerste en tweede kerstdag open en dat is voor de consument wel makkelijk.Voor onze winkels is het een principe om niet open te zijn, zowel op zondag als op beide kerstdagen. Franchise nemers zijn vrij om hun eigen keuze hierin te maken. Dat zal ons best omzet kosten, maar ook klandizie opleveren", zegt Christiaan.

“Het is hier al de ganse week enorm druk. Gisteren, vandaag en morgen zijn echt de topdagen”, zegt Tim Yzewyn van groothandel Yzewyn. “We zitten sinds vorige week zaterdag in ons nieuwe bedrijfspand. Het was even stressen, maar we zijn er toch geraakt voor de feestdagen. In het begin hadden we geen internet, telefoon en fax. Ondertussen is dat probleem gelukkig opgelost. De drukte is vergelijkbaar met vorig jaar of zelfs nog iets drukker. Alle afwerkingsproducten doen het goed deze dagen, waaronder frisee, salade en mesclun. Ook het kleinfruit zoals rode bessen, braambessen en frambozen lopen goed door.”

"Wij hebben een topweek gehad, met afgelopen woensdag als positieve uitschieter", reageert Corné Roks van Fresh2You dat inmiddels 2,5 jaar in Barendrecht is gevestigd en levert aan grossiers en markthandelaren. "Ik ben meer dan tevreden. Om nou een product eruit te kiezen dat extreem loopt? Eigenlijk loopt het hele assortiment hard. Perssinaasappelen en zelfs bananen gingen deze week erg goed. De komkommerverkoop valt wel wat tegen, maar dat komt doordat de Hollandse komkommers er dit jaar er vroeg zijn. Producten als bosuien, sperziebonen, snijbonen en prei gaan het hele jaar al goed. We zien er naar uit om in april volgend jaar ons nieuwe pand te betrekken."

"Er blijft altijd wel kerstdrukte hoor in de handel, of het nou in Kerstbomen of AGF is. Het blijft toch een speciale tijd voor de meeste mensen", constateert Dennis-Jan van der Meij van AGF-Online. "Voor ons is het wel een beetje hetzelfde als andere jaren. We hebben niet echt speciale producten die met Kerst extra hard lopen. Je ziet vandaag wel dat de kleine witlof, kasbloemkooltjes, etc extra hard lopen. Maar dat zijn normaal ook maar kleine producten."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.