Gele Hesjes protesten in Frankrijk blijven invloed hebben op de verkoop

In Frankrijk blijven de "Gele Hesjes "-protesten, veroorzaakt door economische bezorgdheid, de detailhandelsafzet treffen. De meest recente demonstraties op zaterdag 8 december 2018 resulteerden in een daling van de afzet van consumptiegoederen in het hele land met gemiddeld 16% ten opzichte van de zaterdag sinds het begin van het schooljaar september. De impact is verder voelbaar in een periode die cruciaal is voor het succes van het vakantieseizoen met een daling van 8% op de vorige zaterdag. 

De bevoorrading van winkels komt weer op niveau met een stijging van 3% op zaterdag 8 december 2018 na drie opeenvolgende zaterdagen met dalingen als gevolg van verkeersopstoppingen, waardoor winkels niet of moeilijk bereikbaar waren. Nielsen merkte ook een versnelling in de bevoorrading op donderdag en vrijdag, waarschijnlijk als gevolg van de inhaalslag van de vorige zaterdag, waarmee geanticipeerd wordt op mogelijke moeilijkheden tijdens het weekend.

Parijs is relatief veerkrachtig gebleven met een gemiddelde daling van slechts 6% tijdens de eerste drie zaterdagen van de protesten, terwijl de meest getroffen stedelijke gebieden hun hypermarkten en supermarkten in dezelfde periode meer dan een derde van hun totale omzet (inclusief massaconsumptie en non-food verkopen) hebben zien dalen. Van de 10 meest getroffen steden in Frankrijk liggen er drie in het noorden en Pas-de-Calais (Douai-Lens, Béthune en Valenciennes) en twee in Lotharingen (Nancy en Metz). 

Maar de meest opvallende dalingen zijn de verkooppunten rond Avignon en Saint-Etienne, met een gemiddelde daling van 37% op de drie zaterdagen. Op zaterdag 17 november 2018 was de daling het grootst, met een afname van meer dan 50% in verschillende regio's, waaronder Rouen (-58%) en Nancy (-60%).

Deze laatste cijfers maken deel uit van een doorlopende analyse van de impact van de "Gele hesjes "-beweging op de verkoop van supermarkten en hypermarkten, uitgevoerd door Nielsen. Om de lokale verschillen te benadrukken, heeft Nielsen de resultaten van de eerste drie afleveringen van de "Yellow Vest", die zich op 17 nov. 17, 2018, 24 nov. 2018, 2018 en 1 dec. 2018 voordeden, geconsolideerd.

Bron: Nielsen

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven