De gele hesjes hebben nog steeds desastreuze gevolgen voor de AGF sector. De afgelopen 5 dagen werden leveringen weer vertraagd. François Moran van Tropibana, een groothandel in bananen: "In Parijs zijn veel problemen rond het aanbod en de kwaliteit. Alle producten komen 3-6 dagen te laat aan. De bananen die gewoonlijk groen aankomen, zijn nu geel." Tropibana is gespecialiseerd in bananen uit Martinique en ander exotisch AGF. 

François Moran

Verlies winstmarges
De vertragingen veroorzaken spanningen tussen consumenten en leveranciers. "Onze leveranciers sturen goede producten, maar na een paar dagen krijgen we goede producten die niet meer aan onze eisen voldoen. We kunnen ze nog wel verkopen, maar we leiden verlies op de winstmarge. Wanneer de marktprijs op € 0,80 ligt, dan moeten wij voor € 0,40 - € 0,50 verkopen." 

Consumenten zijn niet gewend aan bananen van een mindere kwaliteit. Maar "ze beginnen nu te begrijpen dat de gele hesjes de zaken verwoesten. Al twee weekenden worden ze getroffen in hun werk."

François heeft ook klanten buiten Parijs. "Het wordt steeds moeilijker ze te bevoorraden. Vrachtwagens staan 2-4 dagen vast. Als de producten dan aankomen zijn de klanten niet tevreden met de kwaliteit, hoewel ze nog steeds in een goede conditie zijn. Ik kan niets doen om de situatie te verbeteren."

Prijzen zoete aardappelen gehalveerd
Daarnaast is de situatie op de zoete aardappelmarkt moeilijk. "We importeren onze producten uit Amerika en het Zuidelijk Halfrond. Eerder lag de markt boven de € 1/kg. Maar nu zijn de Spaanse producten aangekomen. Spanje stuurt veel producten naar Europa. Daardoor moesten we de prijzen halveren. We verkopen voor € 0,50/kg. Alleen het Beauregard-ras verkoopt voor een iets betere prijs met € 0,80/kg." 

De situatie is voor pompoen hetzelfde. "Eerst verkochten we Zuid-Afrikaanse pompoen voor 1-1,2 euro/kg. Nu de Spaanse producten er zijn worden ze voor 0,55-0,60 euro/kg verkocht."

Agressieve prijzen voor bananen
Bananen uit Martinique blijven het populairst in Parijs. Volgens François heerst daar een microklimaat. "Parijzenaren hebben dit liever omdat ze beter en duurder zijn. De bananenprijs was samengesteld voor betere pr en afzet tegen lagere prijzen. De concurrentie is sterk en momenteel zijn de prijzen agressief."

Voor meer informatie:
Tropibana
François Moran
+33.620.17.20.13
f.moran@atominternational.com  
www.tropibana.fr  
www.atominternational.fr