Tholen – “Het aanbod van Medjoul dadels uit Israël en Jordanië ligt dit jaar zo’n 10% hoger ten opzichte van vorig jaar. De kwaliteit van bepaalde partijen is echter iets minder waardoor er minder geëxporteerd kan worden. Als gevolg hiervan is er minder product beschikbaar in grote maten”, vertelt Laurent La Morella van Lorre. ‘’De prijzen voor Medjoul dadels liggen op een normaal prijsniveau voor de tijd van het jaar. Na nieuwjaar komt er meestal een evaluatie van de resterende hoeveelheden en kwaliteiten. Hoe minder er dan nog beschikbaar is, hoe hoger de prijzen zullen worden.”

Feestdagen
Momenteel komen de Medjoul dadels die de importeur in het assortiment heeft uit Israël en Jordanië. Vanaf april zullen de dadels uit Zuid-Afrika komen. De Lerida vijgen worden elk jaar door Turkije geleverd. “Richting de feestdagen trekt de vraag naar dadels en vijgen weer aan. Ook met kouder weer zien we de verkoop stijgen”, aldus La Morella. “We zien een stijgende lijn in de populariteit van de producten. Dadels en vijgen worden steeds meer gebruikt in de West-Europese keuken. Dit als gevolg van vele kookprogramma’s op televisie waar meer en meer Oosterse producten worden gebruikt.”

“Hoewel er altijd concurrentie op de markt voor dadels en vijgen is, ervaren de premium producten hier weinig van. Onze producten worden geselecteerd door kwaliteitscontroleurs die als het ware geboren zijn tussen de palmbomen en krijgen van jongs af aan al elke oogst mee. Hierdoor zijn de producten qua prijs/kwaliteitsverhouding goed en heeft concurrentie weinig invloed”, zegt Laurent. Medjoul dadels zijn momenteel jaarrond verkrijgbaar. De eerste oogsten van Israël beginnen eind augustus/begin september en eindigen in april. Vanaf april is Zuid-Afrika de leverancier van Medjoul dadels.

Voor meer informatie:
Laurent La Morella
Lorre NV
Werkhuizenkaai 112-154 mag. 39-40
1000 Brussel
+32(0)479 977 328
www.lorrenv.com  
info@lorrenv.com