Eens per jaar is er de periode van de pluk: het plukken van appelen, het plukken van peren. Deze periode duurt ongeveer twee maanden, altijd afhankelijk van het weer. Het mooie van hardfruit is dat je het kunt opslaan in de koeling en daardoor jaarrond kunt verkopen. Anderzijds brengt dit ook uitdagingen met zich mee. Het is namelijk een competitieve markt. Omdat je appelen en peren langer kunt bewaren, komen er ook producten met aantrekkelijke prijzen uit landen als Polen. En de prijs wordt nou eenmaal door de markt bepaald. Belangrijk is om dan je kosten goed inzichtelijk te maken en te weten wat je er uiteindelijk écht aan verdient. Dat is met Foodware 365 heel eenvoudig.

Op 12 februari 2019 brengen we een bezoek aan onze hardfruit klant Van Kessel Fruit B.V. Benieuwd? Schrijf je dan in via https://www.schouw.org/nl/actueel/events/2018/hardfruit-event/.

Wat kunnen we met Foodware 365 voor hardfruitbedrijven betekenen?
Hardfruithandelaren maken van te voren afspraken met telers om te kunnen voldoen aan de verwachtingen van de retailers. Die afspraken worden vastgelegd in partijcontracten. Met Foodware 365 heb je rijke functionaliteit waarin dit allemaal precies kan worden vastgelegd. Uiteindelijk zie je in het totale partijcontract exact hoeveel leveringen er van een perceel zijn afgekomen.

In de koelcel wordt ongesorteerd boomgewas geplaatst, dat later wordt uitgesorteerd op maat en klasse. De ene hardfruithandelaar kiest ervoor om de ongesorteerde partij af te rekenen met haar telers; de ander rekent de volledige partij pas na sortering af. En die administratieve verwerking van het sorteren is nu exact hetgeen wat het lastig maakt om inzicht te hebben in wat een bepaalde pluk uit een bepaalde boomgaard nu precies heeft opgebracht.

Met specifieke standaard sorteringsfunctionaliteit in Foodware 365 voor AGF is het heel eenvoudig om uitgesorteerde maten af te rekenen. Je hebt namelijk inzicht in welke maten zijn gesorteerd uit welke partij, wat de opbrengst vervolgens is in kilogram van een partij en uiteindelijk van die bepaalde pluk. Afrekenen kan op basis van uitgesorteerd product, inkoop boomgewas of verkoopprijs per product. Oftewel, je hebt altijd inzicht in wat de teler afgerekend krijgt voor zijn partij.

Certificaten voor residu-eisen van klanten
Naast de sorteringsuitdaging heeft een hardfruithandelaar ook te maken met residu-eisen van klanten. Met certificaten in Foodware 365 kun je dan eenvoudig telers uitsluiten voor die bepaalde leveringen en worden er alleen producten geleverd van de juiste teler. En in het geval die klanten ook retailers zijn, is EDI en eventueel VMI dankzij deze standaard oplossing altijd op orde.

Emballage
Emballage is een belangrijk onderdeel binnen de hardfruit sector. Kuubkisten kunnen namelijk telerspecifiek zijn. Oftewel er moet altijd een saldo registratie van die kisten gedaan worden. Het onderdeel emballage is dan ook standaard functionaliteit in Foodware 365. Door het registreren van al die belangrijke data als sorteringen en emballage, heeft een hardfruithandelaar uiteindelijk meer inzicht en informatie voor het sturen van het bedrijf.

Platform Foodware 365
Schouw Informatisering biedt een standaard, flexibele software oplossing voor hardfruithandelaren. Alle aspecten van een AGF bedrijf worden ondergebracht in één geïntegreerd platform; Foodware 365 voor Microsoft Dynamics 365. Al jouw bedrijfssoftware op basis van het innovatieve Microsoft platform, waarmee vernieuwing voor iedereen binnen handbereik is. Het ondersteunt niet alleen je huidige behoefte, want de software groeit mee met jouw AGF bedrijf. We hebben een team van consultants met veel ervaring in het automatiseren van hardfruit bedrijven, die samen met onze klanten werken naar een succesvolle (digitale) toekomst.

Hardfruit Event 12 februari 2019
Benieuwd? Schrijf je dan in voor het Hardfruit Event bij onze klant Van Kessel Fruit op dinsdag 12 februari 2019. https://www.schouw.org/nl/actueel/events/2018/hardfruit-event/