Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Workshop artificial intelligence en robotisering voor jonge ondernemers Coforta

Coforta heeft recent voor haar jonge ondernemers een workshop met als thema artficial intelligence (AI) en robotisering georganiseerd. De workshop in Robo Valley gaf de deelnemers inzicht in de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI en robotisering en wat dit betekent voor zowel de tuinbouw als voor hun eigen ondernemerszijn. Deze workshop maakt deel uit van het jonge ondernemers programma van Coforta. Dit programma is opgezet om jonge ondernemers te betrekken bij Coforta/The Greenery en hen te ontwikkelen in hun ondernemerschap.

Zelflerende robots
Jonathan Berte, oprichter en CEO van Robovision, gaf tijdens de workshop een presentatie over AI en 'Deep learning for vision guided robots'. Deze allernieuwste technologie biedt zeker voor tuinbouw veel kansen. Bij robottechnieken die tot voor kort werden toegepast, wordt een werkomgeving aan de mogelijkheden en beperkingen van de robot aangepast. Bij de nieuwe deep learning vision techniek past een robot zich aan de omgeving aan én kan de robot leren om zijn werk steeds beter te doen. Dit doet de robot dankzij ingebouwde 'ervaringen'. Dit geeft ook voor tuinbouwproducten, die nooit gelijkvormig zijn, ongekende mogelijkheden. “Data is het nieuwe goud”, aldus Jonathan Berte. “Hoe meer data je toevoegt, hoe slimmer het systeem wordt.” Sommige jonge ondernemers zien in het verzamelen van data een nieuw verdienmodel. Zo is Robovision bezig om een concept te ontwikkelen om door gebruiker getrainde algoritmes te kunnen verkopen via een App Store-achtige constructie. Je krijgt dan een soort van “AI Store”.

Robotiseringsvisie The Greenery
Edwin Poldervaart – Directeur Supply Chain Management (SCM) en Daan Deckers – Projectleider SCM en Innovatieambassadeur – namen de deelnemers mee in de visie op robotisering en de robotprojecten binnen The Greenery. “Onderdelen binnen kleinpak worden momenteel gerobotiseerd en er wordt nagegaan wat de mogelijkheden zijn voor het robotiseren van het interne transport,” aldus Daan Deckers. “Tevens zijn we op zoek naar mogelijkheden die bijdragen aan het optimaliseren van kwaliteit in de keten.” Op het distributiecentrum in Breda is een proef met optisch wegen van aardbeien gestart. Inmiddels zijn er duizenden foto’s gemaakt. Het idee is om eind dit jaar met behulp van 3D camera’s inzichtelijk te maken welke punnets gecorrigeerd moeten worden. “We gaan dan procesmatig van het corrigeren van het gewicht per punnet naar het corrigeren per krat. Later gaan we met dezelfde technieken ook een proef doen met productkwaliteit. Daarnaast loopt er binnen The Greenery momenteel een proef met Robotic Process Automation. Dit betreft het automatiseren van administratieve processen over meerdere (IT) systemen heen.”

Interactieve sessies
Na deze kijk in de toekomst discussieerden de jonge ondernemers per sector over de mogelijkheden die zij zien om AI en robotisering toe te passen op hun soort bedrijven. Een ding staat vast, namelijk dat veel taken die door mensen worden uitgevoerd, straks door robots worden gedaan. Jonathan Berte adviseerde de jonge ondernemers om niet te veel naar de gevaren en belemmeringen te kijken.

RoboHouse
Na de workshop kregen de jonge ondernemers van Jaimy Siebel, managing director, een rondleiding door de gloednieuwe faciliteiten van RoboHouse. De jonge ondernemers hebben de primeur, want het fieldlab is pas over een aantal maanden volledig operationeel. Bedrijven kunnen bij RoboHouse ontdekken wat slimme robotica toepassingen kunnen betekenen voor hun eigen organisatie. Daarnaast kunnen ideeën en concepten via workshops en cursussen verder worden uitgewerkt en getest. Jaimy Siebel daagde de jonge ondernemers uit om ook in de toekomst ideeën voor te leggen aan het RoboHouse team.


Begin er mee en leer!
Coforta vindt het belangrijk om jonge ondernemers een beeld te geven van de mogelijkheden van AI en robotisering. “Wij willen hen meenemen in de ontwikkelingen, die wij in de nabije toekomst zien. Zij zijn de generatie, die hiermee te maken krijgen in hun omgeving en op hun bedrijf. Samen kunnen wij hen hierop voorbereiden en hun visie meenemen in onze plannen richting de toekomst,” aldus Gerard Pronk, voorzitter coöperatie Coforta. “De veranderingen gaan veel sneller dan je je realiseert.”

Publicatiedatum: