Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

AGF bij tuincentra gewild, maar niet makkelijk

Tholen - De gemeente Duiven wil dat de groenten- en fruitwinkel van de Intratuin in haar gemeente binnen zes weken sluit. Zo niet, dan krijgt het tuincentrum te maken met een dwangsom van 5.000 euro per week. Het tuincentrum wil De Groentetuin, zoals het verkooppunt heet, graag houden. "Het loopt goed", aldus de eigenaar. Een AGF-kraampje (na)bij een tuincentrum tot een shop-in-shop concept, er bestaan al een aantal initiatieven. Het is een gewilde combinatie maar niet gemakkelijk.

De Groentetuin bij Intratuin Duiven moet binnen zes weken sluiten van de gemeente, foto Breddels Architecten

Deze vorm van blurring moet als concept binnen het bestemmingsplan van de gemeente passen. De gemeente Duiven blokkeert detailverkoop buiten de dorpskernen en wil niet dat "net zoals in Frankrijk de supermarkten zich in de periferie vestigen." Van de gemeente Duiven mag de Intratuin wel een nevenassortiment voeren, 50m2 aan streekproducten staat het bestemmingplan toe. Volgens de gemeente is de groenten- en fruitwinkel bij het betreffende tuincentrum te groot en worden er ook kokosnoten verkocht, wat geen streekproduct kan zijn.

Handelaren die zaken doen in, bij en met tuincentra geven aan dat zij (nog) geen problemen hebben ondervonden vanuit gemeentes waar zij actief zijn. Ook zijn er geen klachten ontvangen van ondernemers die de AGF-handel bij tuincentra als concurrerend ervaren. De handelaren merken dat er vanuit de tuincentra juist vraag is naar AGF als verbreding van het assortiment.

Het opzetten van een succesvolle AGF-handel vanuit een tuincentrum is echter niet gemakkelijk. Je moet kunnen inspelen op impulsaankopen en kwaliteit bieden. Tuincentra hebben echter een warm binnenklimaat en dat is niet optimaal voor AGF. De juiste plek en een goede samenwerking tussen tuincentrum-eigenaar, gemeente en AGF-handelaar is dus nodig om het concept te laten slagen.