Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Sociale, ecologische en economische omstandigheden in de bananenketen moeten verbeterd worden"

In een open brief aan een belangrijk Duits handelsbedrijf en in verdere standpunten hebben bananentelers en plantagemedewerkers uit Colombia, Ecuador en Costa Rica zich nadrukkelijk uitgesproken tegen een eenzijdige prijsverlaging. Men is tegen een prijsverlaging aangezien dit tot een aanzienlijk verlies van arbeidsplaatsen zou kunnen leiden.

Duitsland is in Europa één van de grootste afnemers van bananen. Daarbij wordt 75% van de in Duitsland verkochte bananen uit de drie hierboven genoemde landen geïmporteerd. Actuele prijsoorlogen in Duitsland, die het doel hebben om de banaan nog aantrekkelijker te maken voor de consumenten, worden als problematisch gezien door de ondertekenaars van de brief. In de open brief wordt erop gewezen dat een verdere verlaging van de marktprijzen van bananen onaanvaardbaar is, aangezien daardoor arbeidsplaatsen in gevaar komen en het naleven van sociale standaarden en milieustandaarden onmogelijk wordt.

Traceerbaarheid & duurzaamheid
„In de afgelopen vijf jaar is er veel veranderd binnen de bananenhandel in Noord-Europa. Consumenten zijn zich steeds bewuster van de herkomst van fruit en andere producten en hebben belangstelling voor de traceerbaarheid en het teeltsysteem en vooral de duurzaamheid van de leveringsketen. De drie zuilen van duurzaamheid zijn mensen, planeet en winst. Dat betekent dat de telers maatregelen moeten nemen om het milieu te beschermen, de levensomstandigheden van de werknemers te verbeteren en een winstgevende handel te runnen die economisch zinvol is, anders bestaat er geen toekomst voor de sector,“ onderstrepen bananentelers en -exporteurs in Ecuador.

Verbetering van de toegevoegde waardeketen van bananen
De maatschappelijke organisaties SÜDWIND, WWF, Oxfam, Global Nature Fund en Fairtrade Duitsland, evenals de bedrijven Fyffes en Kaufland, zijn allen aangesloten bij het 'Aktionsbündnis für Nachhaltige Bananen' (Actienetwerk voor duurzame bananen: ABNB) om de sociale, ecologische en economische omstandigheden binnen de toegevoegde waardeketen van bananen te verbeteren. Deze samenwerking van non-gouvernementele organisaties en de particuliere sector wordt ondersteund door de Duitse regering. Een doel van de ABNB is om in verticale coöperaties met de partners de toegevoegde waardeketen, de levens- en arbeidsomstandigheden, evenals de lonen in de productielanden te verbeteren. Op de lange termijn wordt de betaling van lonen nagestreefd die minimaal op het bestaansminimum liggen, gebaseerd op de berekeningsmethodes van het World Banana Forum of de ISEAL Global living wage coalition.

De leden van de ABNB kijken met grote zorgen naar de prijsdumping binnen de bananensector in Duitsland en Europa. Het ABNB benadrukt de absolute noodzakelijkheid om de inkomens van de kleine agrariërs en de lonen van de plantagemedewerkers te verbeteren, de sociale standaarden te verhogen en te investeren in milieubescherming en bescherming van de biodiversiteit.

Oproep aan de gehele leveringsketen
De open brief van de Latijns-Amerikaanse bananentelers eindigt met een oproep aan de verantwoordelijken binnen de gehele leveringsketen: „Er is geen noodzaak om de prijzen te verlagen en de sociale vrede, die een duurzame en verantwoordelijke sector moet hebben, te vernietigen. Bananen zijn bij verre het goedkoopste fruit dat het hele jaar door ter beschikking staat. Wij als sector weigeren om met onze aanhoudende inspanningen een stap achteruit te doen, alleen omdat de laatste schakel binnen de handelsketen de totale handel niet begrijpt. Duurzaamheid is belangrijk en men moet rekening houden met alle schakels binnen de leveringsketen."

Het ABNB steunt deze oproep, want duurzame teelt vereist ook de dekking van kosten voor sociale standaarden en milieustandaarden. Dat betekent dat de bananentelers voldoende economische speelruimte moeten krijgen voor een duurzame teelt.

Verdere informatie: 
Aktionsbündnis für Nachhaltige Bananen (ABNB)
Netzwerkkoordination c/o CSCP
Tel: + 49 202 45 95 8 - 10
E-mail: koordination@bananenbuendnis.org 
Website: www.bananenbuendnis.org  

Publicatiedatum: