Eerste lokale vorst van het najaar bijna maand eerder dan gebruikelijk

Op weerstation Twenthe koelde het in de nacht van vrijdag 28 naar zaterdag 29 september af naar -0,4 graden. Daarmee is de eerste lokale vorst van dit najaar nu al een feit. Normaal dient de eerste lokale vorst na de zomer zich pas in de tweede helft van oktober aan. De vorige keer dat het in ons land vroor was op 6 april. In het zuiden, midden en oosten daalde de temperatuur toen op grote schaal enkele graden onder nul.

In de nacht van vrijdag op zaterdag kwam het aan de grond op veel plaatsen tot lichte vorst. De laagste temperatuur op 10 cm hoogte werd ook gemeten in Twenthe en bedroeg -4,0 graden.

Op de eerste dag van de meteorologische herfst had weerstation Twenthe de primeur om als eerste na de hoogzomer vorst op klomphoogte te registeren. Op 14, 25 en 26 september vroor het aan de grond opnieuw op de voormalige vliegbasis Twenthe. De 25e koelde het in Twenthe op klomphoogte zelfs af tot -2,8 graden en vroor het op meer plaatsen in het oosten en zuiden. Op normale waarneemhoogte kwam het daar nét niet tot vorst met +0,1 graad.

Eerste lokale vorst vroeg
De eerste plaatselijke vorst van het najaar dient zich dit jaar bijna een maand eerder dan gebruikelijk aan. Normaal gesproken vriest het in de tweede helft van oktober (gemiddeld in het huidige klimaat op 23 oktober) voor het eerst ergens in ons land.

Het vroegterecord voor de eerste najaarsvorst in ons land is in bezit van Deelen, met op 15 september 1971 een temperatuur net onder nul. Een dag later koelde het in Winterswijk zelfs af naar -2,4 graden! In 2000 duurde het recordlang, tot 16 december, voordat het ergens op een officieel Nederlands weerstation tot vorst kwam.

Vorig jaar kwam het in de avond van 6 november voor het eerst tot vorst. Woensdrecht had toen de primeur. Tijdens de nacht naar 7 november volgde op veel meer plaatsen vorst. In 2016 was de eerste vorst vroeger dan normaal, namelijk al op 9 oktober.

Bron: Weeronline

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.