Het Mexicaanse Coliman, marktleider in biobananen, viert dat het haar klanten overal ter wereld al 55 jaar van bananen voorziet. Het bedrijf dat in 1963 in Tecoman, Colima, werd opgericht is één van de grootste telers van Fairtrade biobananen in Latijns-Amerika maar het bedrijf doet nog veel meer.

Coliman bedient zowel de Mexicaanse als internationale markt. Met  strategische locaties in heel Mexico, Europa en de Verenigde Staten werkt het bedrijf hard aan het uitbreiden van haar productportfolio.

Coliman exporteert biologische en conventionele bananen naar Noord-Amerika, evenals Hass avocado's en papaja's. Het bedrijf exporteert ook steeds vaker trendy vers gesneden producten zoals de populaire 'jicama tortilla's'.

Het beheer van de toeleveringsketen vormt de kern van Colimans programma's, waarbij kwaliteit, voedselveiligheid, gezondheidseisen, werknemers en de lokale gemeenschap centraal staan. 

"Eigen controle over de toeleveringsketen is een voorwaarde voor het creëren van duurzame groenten- en fruitprogramma's waar niet alleen de eindgebruiker van profiteert maar ook onze klanten en werknemers," legt directeur Jorge Aguilar Coliman uit.

Coliman bezit alleen al een biologisch bananenareaal van 1.300 hectare dat Fairtrade en Rainforest Alliance gecertificeerd is en drie plantages en vijf pakstations omvat en gevestigd is in Tecoman, Colima. Coliman is de grootste teler van biobananen in Latijns-Amerika en dat geeft het bedrijf een voorsprong op de concurrentie omdat het de hele keten beheert van kwekerijen en plantages tot certificering en voedselveiligheidseisen.

Coliman is niet alleen één van de grootste exporteurs van biologische bananen in Latijns-Amerika maar ook één van de grootste exporteurs van Hass avocado's met plantages in de Mexicaanse staten Michoacán en Jalisco. Coliman voorziet de wereldwijde retail-, foodservice-, verwerkende en groothandelssector jaarrond van premium Hass avocado's. 

Papaja's (de rassen Maradol en Tainung) zijn een ander product dat Coliman naar Noord-Amerika exporteert. Het fruit wordt eveneens in Colima geteeld. Papaja's hebben echter wel een kleiner aandeel in het totale productaanbod van Colima. Toch vertegenwoordigen de papaja's van het bedrijf een aanzienlijk percentage van de totale Mexicaanse papaja-export. 

 

Coliman Fresh Cut, een strategisch gelegen moderne verwerkingsfaciliteit in Mexicali, is het resultaat van Colimans voortdurende streven naar innovatie en haar vermogen om snel in te spelen op de veranderende markt- en consumentenvraag. De faciliteit is één van de meest geavanceerde in de regio en voldoet aan de strengste certificeringseisen voor verwerkers, waaronder HACCP en Primus GFS. De snijderij bedient niet alleen de lokale markt in Mexico van 100% natuurlijk vers gesneden groenten en fruit maar ook Noord-Amerika, waar de afzet stijgt, wat deels te danken is aan het groeiende gezondheidsbewustzijn van de consumenten die steeds meer behoefte hebben aan gezonde kant-en-klaar producten. 

Eén van de populairste producten die het bedrijf op de markt heeft gebracht zijn Jicama Tortilla's. Vooral Amerikaanse consumenten zijn dol op dit product omdat het past binnen dieettrends zoals, Whole30, Keto, Raw Food, Paleo en koolhydraatarm en gluten-vrij is. 

Coliman, dat grote waarde hecht aan kwaliteit, voedselveiligheid, innovatie en supply chain-beheer, is daarnaast toegewijd aan de lokale Mexicaanse gemeenschap. Maatschappelijk en milieubewust ondernemerschap is vanaf de oprichting een fundamentele waarde van het bedrijf geweest. Aguilar: "Bij Coliman komen mensen op de eerste plaats: onze familie, vrienden, werknemers en klanten evenals hun leefomgeving. Ons succes is ook hun succes. Onze maatschappelijke betrokkenheid en de bio-, Fairtrade- en Rainforest-certificering van onze producten geven blijk van de manier waarop wij ondernemen en helpen ons bij het opbouwen van duurzame structuren waardoor wij niet alleen in eigen land maar ook internationaal kunnen groeien."