Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Christine Bonnet, Coopnoix:

Frankrijk: "Walnotenoogst ziet er prima uit"

De omgeving rondom de Franse stad Grenoble staat bekend om haar vele walnotenbomen. De kantoren van Coopnoix, een walnoten coöperatie van 500 telers en de nummer één leverancier van Franse walnoten aan de Europese markt, zijn  gevestigd in het hart van deze regio. Met kantorenpanden die recent opgeknapt zijn en een oogst die er prima uitziet, is de coöperatie klaar voor het nieuwe seizoen. 

Coopnoix verkoopt de Grenoble walnoot, die een beschermde oorsprongsbenaming heeft. Exportmanager Christine Bonnet: "We verwachten halverwege oktober met de oogst te starten of misschien een paar dagen eerder vanwege de hete zomer. Gelukkig hebben we ook perioden met neerslag gehad zodat de noten niet verdroogd zijn." De oogst zal iets minder zijn dan vorig seizoen maar er worden wel normale maten verwacht. 

De verpakking van de Noix de Grenoble

Boomgaarden van Coopnoix

90% van de walnoten uit de regio rondom Grenoble zijn van het ras Franquette. "Dit ras staat bekend om haar kenmerkende smaak. Mensen vinden het naar hazelnoot en toast smaken. Het ras is niet te vergelijken met die uit andere landen."

80% van de productie van Coopnoix wordt geëxporteerd, met name naar Duitsland, Italië en Spanje. De overige 20% wordt op de Franse markt afgezet. 

Weinig verschil tussen biologisch en conventioneel

Met 700 ton zijn biologische walnoten goed voor 10% van de volume dat Coopnoix vermarkt. "We proberen deze markt te ontwikkelen maar onze biologische productie is ontoereikend. We moedigen onze telers in elk geval aan om op verantwoorde wijze een natuurlijk product te telen. We passen geen systematische behandelingen toe; we behandelen onze boomgaarden uitsluitend wanneer er problemen zijn. We hebben twee adviseurs die onze telers hier indien nodig over informeren."

"Over het algemeen zijn Franse producten veel milieuvriendelijker dan producten uit andere landen, hetgeen te danken is aan de vele regels. Hoewel conventionele walnoten al vrij natuurlijk zijn, is er ook vraag naar biologische noten. Mensen herkennen het logo en stellen hoge eisen. Biologische producten doen het erg goed in Frankrijk en Duitsland."

Verse walnoten

"Vorige week zijn we begonnen met het vermarkten van walnoten van het ras Lara, dat zeer geschikt is om vers gegeten te worden. Dit ras ondergaat geen droogproces en dient binnen tien dagen vers gegeten te worden. De noten kunnen worden bewaard bij een temperatuur van 6 tot 8 graden Celsius. Verse walnoten kunnen niet over al te lange afstanden worden geëxporteerd omdat dit teveel tijd vergt. We exporteren de verse noten daarom naar Nederland, Engeland, Duitsland en Italië. De meeste zijn echter voor de Franse markt bestemd."

Coopnoix levert ieder jaar ook zo'n 300 ton notenpitten. "In december starten we met de verkoop van onze nieuwe oogst."

Voor meer informatie:
Coopenoix 
75, avenue de la Noix de Grenoble - B.P. 42 
38470 Vinay
France
+33(0)4 76 36 80 33 
[email protected] 
www.coopenoix.com