Paarse tomaat debuteert onder de naam ‘Indigo Rose’

Indigo Rose, een paarse tomaat die binnen het OSU programma is geteeld vanwege het hoge niveau aan antioxidanten. (Foto: Tiffany Woods)
 
 
Jim Myers, groententeler voor OSU laat de binnenkant van de Indigo Rose tomaat zien. (Foto: Tiffany Woods)

De 'Indigo Rose' is dit jaar de eerste echte paarse tomatensoort uit het teeltprogramma van de Oregon State University. Dit programma probeert tomaten te kweken met een uitzonderlijk hoog niveau aan antioxidanten.

De nieuwe soort is bedoeld voor de huis-tuin-en-keuken telers en voor de verse markt en hij is nu beschikbaar in de zaadcatalogi, zo vertelt Jim Myers, professor in de landbouwafdeling van het OSU.

'Dit is 's werelds eerste verbeterde tomatensoort die anthocyanen in zijn vruchtvlees heeft,'zo vertelt hij.

Het telen van antioxidantpotentieel in hun vruchten is het belangrijkste doel voor de telers van OSU. 'Dit leidt tot een beter begrip van de wijze waarop antioxidanten tot uiting komen in tomaten en hoe dit kan bijdragen aan de gezondheid van mensen,' zegt Myers.
 
'Als je een erg paarse tomaat wil, zo donker als een aubergine, dan moet je de Indigo Rose een keer proberen. Andere zogenaamde paarse en zwarte tomaten hebben het gen voor groen vruchtvlees dat een normale chlorophylafbraak voorkomt. Een bruin pigment, feofytine genaamd, heeft een bruinige kleur, dat in combinatie met carotenoïden een modderige paarstint oplevert.
 
Anthocyanen hebben recentelijk veel aandacht op zich weten te vestigen vanwege de potentiële voorwaarden voor de gezondheid. 'Ze hebben vele verschillende effecten op de gezondheid van mensen, maar ondanks het feit dat ze in het laboratorium sterke antioxidanten blijken te bevatten, weten we nog niet of deze antioxidanten ook effectief zullen zijn in het menselijk lichaam.'

De Indigo Rose is een volseizoensras in Oregon met een gemiddelde rijpingsperiode van ongeveer 91 dagen na de transplantatie. Dit is ongeveer 13 dagen later dan de 'Siletz' en 9 dagen later dan de 'Early Girl.' De opbrengst van de Indigo Rose was vergelijkbaar met de traditionele soort 'Black Prince' en noemenswaardig minder dan de productie productiviteit van de 'Early Girl' en de 'Siletz'. De Indigo Rose produceerde echter duidelijk meer fruit dan elk van de andere proefrassen.

De nieuwe tomaat is gelanceerd als een open bestoven soort. Dit wil zeggen dat de zaden van een dergelijke plant een puur ras en geen kruisingen voortbrengen. 'Het is ook belangrijk om te weten dat er geen genetische modificeringstechnieken zijn gebruikt bij het ontwikkelen van deze rassen. Deze tomaten zijn niet GMO'.
 
De tomaten hebben ook nog een zeer goede smaak. 'Ze bevatten een goede balans tussen de suikers en zuren en smaken zoals een tomaat hoort te smaken. Anthocyanen zijn in principe smakeloos. Het is wel belangrijk om de tomaten niet te vroeg te plukken om er zo voor te zorgen dat de suikers en zuren zich goed kunnen ontwikkelen. Het is makkelijk om ze te vroeg te oogsten, omdat de uiterlijke kenmerken van rijpheid in het geval van deze tomaat niet kunnen worden waargenomen.
 
De tomaten zijn paars op de plekken waar ze aan het zonlicht zijn blootgesteld en ook de kroon is vaak paars. Ze zijn rijp wanneer de kleur verandert van een paarsblauwe tint naar een paarsbruine tint. Daarnaast worden de tomaten ook wat zachter wanneer ze rijp zijn, net als bij gewone tomaten en de onderkant verandert van groen in rood.
 
Anthocyanen kunnen zich alleen ontwikkelen op de plekken waar de tomaten aan het zonlicht zijn blootgesteld. Het paarse pigment kan zich niet ontwikkelen in de schaduw van bladeren of onderop de vrucht. 'Wanneer je echter een Indigo Rose tomaat pakt en hem alsnog blootstelt aan het zonlicht, dan kleurt deze binnen een week alsnog paars,' zo vertelt Myers.
 
Er zullen in de toekomst ook cherrytomaten worden ontwikkeld als onderdeel van de Indigo anthocyanen serie. Dit zal naar verwachting binnen een termijn van drie jaar gebeuren.
 
Onder de zaadcatalogi, waarin u de Indigo Rose kunt terugvinden, vallen: Territorial, Nichols, High Mowing (biologisch), en Johnnys (biologisch).

Voor meer informatie kijk op: Purple Tomato FAQ website.

Bron: Jim Myers

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven