Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nectavigne: Franse nectarine met rood vruchtvlees op de markt

Meer dan 250 jaar geleden hebben Franse wijnboeren in het gebied rond Coteaux Lyonnais perzikbomen tussen hun voor meeldauw gevoelige wijnstokken geplant. De perzikbomen waarschuwden de boeren voor een aanval van meeldauw. De vruchten aan deze bomen werden door hun rode vruchtvlees in de volksmond 'wijn- en bloedperzik' genoemd.

Deze bijzondere vrucht komt nu op de markt onder de naam Nectavigne ('vine nectarine'), een nectarine met rood vruchtvlees. Dit is op initiatief van enkele enthousiastelingen, waaronder teler René Monteux-Caillet. Met de Nectavigne is een compleet nieuwe vrucht gecreëerd met een gladde huid en zonder dauw. wel heeft de vrucht alle kwaliteiten van haar 'voorouder' behouden: de uitzonderlijke wijnkleur van de huid en het karakteristieke paarse vruchtvlees. De vrucht is zowel zoet als zuur en de gevlekte huid is een teken van een hoog suikergehalte.



Het Franse nectarineseizoen loopt van 15 juli tot en met september. Er is een volume van 900 ton beschikbaar, en de kwaliteit van de vrucht is naar verwachting hetzelfde als vorig jaar. De boomgaarden lijken niet geleden te hebben onder de weersomstandigheden.

De Nectavigne is ontwikkeld in een samenwerkingsverband van telersverenigingen, handelaren en kwekers. De vrucht wordt momenteel op de Franse en de Zwitserse markt verkocht.