Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Steiermark test windmachine tegen late vorst

Ieder jaar zorgen extreme weersomstandigheden voor grote schade in de landbouw. Zo heeft late vorst in het afgelopen jaar zo'n 50 procent van de Oostenrijkse appeloogst vernietigd en in het jaar daarvoor zelfs 80 procent.


Foto: Peter Schwappach/Creative Commons

Deelstaat Steiermark is nu een pilotproject gestart waarbij windmachines getest worden. Het 10 meter hoge apparaat met zijn meterlange roteerbladen moet in combinatie met paraffinekaarsen of andere verwarmingsmiddelen tot inzet komen. Koude en warme luchtlagen worden gemengd en beschermen zo de bloesem tegen vorst, legt regeringslid Johann Seitinger uit aan ORF, de Oostenrijkse publieke omroep. Een windmachine kost 60.000 euro en kan een oppervlakte van 7 hectare beschermen.

De deelstaat investeert in de komende drie jaar 300.000 euro en hoopt dat landbouwbedrijven die in Oostenrijk in de afgelopen twee jaar zo'n 400 miljoen euro aan schade leden, hiermee enigermate veiliggesteld worden.
Publicatiedatum: