Energieverbruik Jan Linders neemt met 22,5 % per jaar af

Jan Linders heeft het ISO 50001 certificaat, de internationale norm voor duurzaam energiebeheer, recentelijk ontvangen van Kiwa Nederland. Hiermee wordt de supermarktketen uit het zuiden officieel erkend voor haar inspanningen op het gebied van duurzaam energiemanagement in al haar 60 supermarkten, distributiecentrum en servicekantoor. Jan Linders is hiermee de derde supermarktketen in Nederland die deze certificering heeft behaald.


Hans Jaspers (l) en Toine Strien (r) van Jan Linders Supermarkten

De ISO 50001-norm richt zich specifiek op het terugdringen van het energieverbruik van een organisatie. Daarnaast besteedt Jan Linders aandacht aan het vergroten van bewustwording onder medewerkers, onder andere met behulp van checklists en posters en is het uitgangspunt bij verbouwingen of nieuwbouw van supermarkten dat de meest recente technologie voor koelingen en verlichting worden gebruikt. Zo wordt er onder andere gebruik gemaakt van CO2 koelingen met warmte-terugwinning, LED verlichting en dubbel glas dagafdekking van koelmeubels. Mede door deze maatregelen heeft Jan Linders de afgelopen jaren zijn energieverbruik zien afnemen met maar liefst 22,5% per jaar.

Ambitie
Hans Jaspers, Financieel Directeur bij Jan Linders Supermarkten: "ISO 50001 is niet alleen een kroon op ons werk, maar houdt ons ook scherp: de norm eist van ons dat we onze energieprestaties doorlopend aanscherpen en verbeteren. Energiebewustzijn en duurzaamheid in het algemeen is diep verankerd in ons MVO-beleid, genaamd 'Een vitale regio'. Hiermee willen we als organisatie steeds duurzamer werken, maar ook onze maatschappelijke betrokkenheid activeren en waarmaken."

Toine Strien, Manager Bouw & Inrichting, voegt toe: "We zijn ambitieus. Binnen het CBL hebben de supermarkten de ambitie uitgesproken om in 2020 20% energieverbetering te realiseren ten opzichte van 2010. Dat is een verbetering van 2% per jaar. Jan Linders streeft tenminste 3% verbetering na. Over de laatste 5 jaren (2012-2016) heeft Jan Linders een verbetering gerealiseerd van totaal 22,5%. Daar zijn we trots op."

Volgens Abn Amro wordt duurzaamheid een steeds belangrijke factor voor retailers. Ze geven als advies om als leverancier je inspanningen op het gebied van duurzaamheid aan te laten sluiten op de 17 sustainable development goals.

Bron: Jan Linders

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven