Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Turkije heeft geen invloed op hazelnootprijzen Azerbeidzjan

De hazelnootmarkt is momenteel zo dynamisch dat de prijsstelling niet functioneert zoals gebruikelijk, waarbij de grootste producent (in dit geval Turkije) de prijs bepaalt. Vanwege de sterke vraag en beperkte activiteit op de lokale markt in Azerbeidzjan worden de hoge prijzen daar in stand gehouden. "De nabijheid van de Russische markt, waar de prijsverschillen op kunnen lopen tot wel €0,84 per kilo, ten opzichte van Europese prijzen, geeft ons de mogelijkheid een koper te vinden die bereid is om meer te betalen dan de prijs die door de Turkse markt is gesteld. De tweede factor is de wisselkoers van de Amerikaanse dollar en de Turkse lira. Soms lijken onze prijzen hoger (zoals dit seizoen en het vorige) omdat deze aan de koers van de Amerikaanse dollar gekoppeld zijn maar dit heeft veel te maken met de lagere wisselkoers van de Turkse lira. Wij houden vast aan de vastgestelde prijzen waardoor wij zeer concurrerend zijn ten opzichte van Turkse exporteurs en de vraag uit Europa zien groeien," legt Nizami Emreli van Azerstar LLC Hazelnut.

Volgens de INC (International Nut and Dried Fruit Council) zal Azerbeidzjan dit jaar rond de 45.000 ton hazelnoten in de dop oogsten, wat gelijk staat aan 17.000 ton gedopte hazelnoten. Volgens Emreli zijn er al 8.000 ton gedopte hazelnoten verkocht. 

De huidige prijs van Turkse hazelnoten in de maat 11-13 mm ligt op €4,47 per kilo, DAP Europa, ten opzichte van €4,64 per kilo, DAP Europa, voor noten uit Azerbeidzjan. 

"De agrarische sector in Azerbeidzjan heeft een sterke groei doorgemaakt en het land heeft de laatste drie jaar deelgenomen aan internationale handelsbeurzen. Het ministerie van Economische Ontwikkeling heeft ons samen met de hulp van het State Customs Committee de middelen verschaft om de internationale handel te stimuleren, waaronder het nieuwe ISO-17025 geaccrediteerde laboratorium in Zagatala, waar alle grote exporteurs zijn gevestigd. In dit nieuwe, moderne laboratorium in Zagatala wordt iedere exportzending voor transport getest op alfatoxine. Zonder alfatoxine-test kunnen onze producten niet worden geëxporteerd," vervolgt Emreli. 

"We beschikken momenteel over een hazelnotenareaal van 55.000 hectare en de regering is van plan om dit uit te breiden naar 80.000 hectare. Dit is goed nieuws voor veel Azerbeidzjanen aangezien hazelnoten voor veel gezinnen in het land de belangrijkste bron van inkomsten is."

Voor meer informatie:
Nizami Emreli (Regional CEO Europe)
Azerstar LLC Hazelnut Ind. Co.
Tel: +37255678090
Email: emreli@azerstar.com
www.azerstar.com
Publicatiedatum: