Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Ad Pollux: "Het bloed kroop waar het niet gaan kon"

"Ongestookt Grieks citrus onderscheidt zich op smaak"

Tholen - Hoewel Ad Pollux een aantal jaren geleden afscheid nam van de dagelijkse AGF-handel om onder meer aan de slag te gaan als bedrijvenacquisiteur voor de gemeente Venlo, heeft hij de AGF-sector nooit helemaal losgelaten. "Vanuit mijn Van Rijn-tijd, waarin ik ook een tijdje in Roemenië heb gewerkt, heb ik altijd een netwerk overgehouden van retailers in Zuidoost-Europa en producenten uit Griekenland."


 
"Toen een bevriende Griekse teler mij dit voorjaar benaderde om zijn watermeloenen te verkopen, kroop het bloed waar het niet gaan kon", vertelt Ad. "Dat is succesvol verlopen, waarbij de focus bij de afzet lag op retailers in landen in Zuidoost-Europa, zoals Roemenië, Bulgarije, Hongarije maar ook Oostenrijk en Polen. Daarnaast lieten we elke week een paar auto's naar Nederland op commissie komen, die door mijn vrienden van Aqui Fruit & Greens naar beider tevredenheid zijn verkocht."

 
 
"Inmiddels heeft een ander Grieks pakstation mij gevraagd de afzet van hun citrus deels te verzorgen. Dat seizoen gaat nu van start. In het begin was men erg optimistisch over de oogst, maar die prognoses zijn wel wat bijgesteld en ook het aanbod dikke maten is beperkt", vertelt Ad. "In het productiegebied Peloponissos was het ongebruikelijk koud en de zomer was extreem warm". De producten vinden hun weg naar de retail in met name Centraal- en Zuid Oost -Europa, de Baltische staten en ook Scandinavië begint interesse te tonen.


 
"Tot en met januari hebben we in sinaasappelen volop Navelina's, Lane Late en Navels beschikbaar en in mandarijnen de variëteiten Clementine en Ortanique, dit zal later in het seizoen worden opgevolgd door Valencia's", vertelt Ad. Volgens hem onderscheidt het Griekse citrus zich puur op smaak. "Het citrus wordt niet gestookt en is van een prima eetkwaliteit. De telers lopen met de brixmeter tussen de bomen om het juiste moment van plukken te bepalen. Het klimaat in Peloponissos is ideaal voor smaakvolle producten. Uiteraard bezitten het pakstation en producenten alle benodigde certificaten die tegenwoordig vereist zijn om aan de internationale retail te mogen leveren."Voor meer informatie:
Ad Pollux
info@regillus.nl
+ 31 611180209