In Turkije is het nieuwe citroenenseizoen traag van start gegaan. Dit geldt vooral voor citroenen van het ras Interdonato. De voornaamste reden voor de moeizame start is het volume dat aanzienlijk kleiner is dan vorig seizoen. Een bijkomende oorzaak voor het trage Turkse seizoen is het feit dat Zuid-Afrika er in geslaagd is haar citroenenseizoen tot eind oktober te rekken. 

Volgens Coşkun Eren van het Turkse bedrijf Eren Tarim zijn de marktomstandigheden in Europa en het Verre Oosten hierdoor erg moeilijk voor de dure Interdonato citroenen. "Andere rassen ondervinden minder problemen. Dit seizoen lijkt erg veel op het vorige toen Meyer citroenen en andere citruscategorieën zoals grapefruit, mandarijnen en sinaasappelen het moeilijk hadden."

Het seizoen van het ras Interdonato is bijna voorbij en Eren Tarim zal vervolgens overschakelen naar Lamas citroenen. "De volumes en kwaliteit van Lamas citroenen zien er prima uit, dus we hebben goede vooruitzichten. De kwaliteit is het hele jaar al goed. Het ras Interdonato had wat problemen met oneffenheden op de schil maar we doen ons best om het beste fruit voor de export te selecteren. Ook bij mandarijnen kwam dit probleem voor, hoewel de interne kwaliteit prima is."De prijzen voor citroenen zijn hoog wat vooral veroorzaakt wordt door de kleinere volumes Interdonato citroenen. Aangezien het Interdonato seizoen bijna voorbij is, lijken de prijzen weer terug te vallen naar het normale niveau. "Over een paar weken zal het prijsevenwicht herstellen. Dit jaar stonden zij onder druk vanwege Zuid-Afrikaanse citroenen omdat deze goedkoop en tot eind oktober beschikbaar waren."

Eren voegt er aan toe dat er nog steeds een markt voor Turkse citroenen is omdat Spaanse nog duurder zijn. De prijzen voor overige citruscategorieën zijn normaal en Turkse mandarijnen en grapefruit doen het goed op de markt. "Het sinaasappelseizoen is nog niet begonnen met uitzondering van dat van Navelina's. We wachten momenteel tot de volumes Washington Navels toereikend zijn om de sinaasappelmarkt te betreden," legt Eren uit. 

Zwakke markt in het oosten
Voor Eren Tarim wordt de Noord-Amerikaanse markt, waaronder Canada, steeds belangrijker. De belangrijkste reden hiervoor is dat markten in het Verre Oosten steeds voller worden. "Zowel China, Egypte, Zuid-Afrika en Turkije zijn in dezelfde periode op deze markt actief. Ik vrees dat de concurrentie volgend jaar nog feller zal worden. We zoeken daarom naar alternatieve, verre afzetmarkten en Noord-Amerika lijkt hiervoor een zeer goede kandidaat.""Het Verre Oosten was voor ons dit jaar een zeer teleurstellende markt. De Chinese citroenen waren zeer goedkoop vanwege de slechte kwaliteit. Ik denk dat de Chinese sector het momenteel zwaarder heeft dan de onze. Om deze reden hebben we onze focus verplaatst naar markten als Canada en Europa. De prijzen en duur van het seizoen zijn de voornaamste reden voor deze verschuiving."

Herexport  
Eren vertelt dat de re-export een nieuwe markt voor het bedrijf is. "We exporteren al naar ruim zestig landen. Dit jaar zijn er met een aantal internationale bedrijven samen gaan werken die over klanten in veel verschillende landen beschikken. We zijn ook samen gaan werken met bedrijven in Argentinië en Egypte om onze partners binnen en buiten het seizoen re-export-diensten aan te kunnen bieden.

Eren Tarim heeft zijn koelopslagfaciliteiten verbeterd en aangepast aan de eisen van 2017. De koelcellen zijn uitgerust met AI-gecontroleerde CO
- en luchtvochtigheidsensoren en nieuwe ventilatoren. "We beschikken nu over een opslagcapaciteit van 2.000 ton. We hebben ook grote vooruitgang geboekt met de implementatie van nieuwe beheersoftware zodat we de efficiëntie van onze processen kunnen verhogen. Daarnaast hebben we onze website gemoderniseerd. Bezoek www.erentarim.com  om dit met eigen ogen toe zien. Zeer binnenkort komen er ook een Chinese en Russische versie beschikbaar."
 
"Onze strategie bestaat uit het bieden van kwaliteit en betrouwbare dienstverlening. Dit is al ruim tien jaar de strategie van Eren Tarim. "Bij ons komt men niet voor verrassingen te staan en krijgt men wat er is besteld. Als er speciale wensen zijn op het gebied van maten, kwaliteit of volumes dan is dat mogelijk. We leveren wat we beloven. We moedigen onze klanten aan om onze producten al gedurende de transit te verkopen. Dit bewijst hoeveel vertrouwen zij in onze dienstverlening hebben," vertelt Coşkun tot slot.


Voor meer informatie:
Coskun Eren
Eren Tarim (Turkey)
Tel 0090-324-454-14-87-88