Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Belangenorganisatie voor senioren ANBO

Onderzoek: Meer dan 1/3 van 65-plusser vindt zichzelf niet digitaal vaardig

De meerderheid van de Nederlandse 65-plussers, namelijk 65 procent, vindt zichzelf niet digitaal vaardig. Bovendien wil één op de drie 65-plussers graag actiever gebruik maken van de mogelijkheden die het internet biedt. Toch heeft slechts 4 op de 10 80-plussers een smartphone, laat belangenorganisatie voor senioren ANBO weten.

De belangrijkste redenen die zij geven zijn dat internet het leven makkelijker maakt (65 procent), dat ze hiermee beter op de hoogte blijven van activiteiten (62 procent) en dat ze hierdoor meer informatie vinden over hun interesses (61 procent). Wel geeft 41 procent aan zich zorgen te maken om hun privacy online. Deze en andere resultaten werden vanmiddag gepresenteerd tijdens de bijeenkomst '65-plus en digitale techniek', waarbij op uitnodiging van Google en ANBO 65-plussers kennis maakten met nieuwe technologieën en deelnamen aan workshops bij Google.

4 op de 10 80-plussers heeft een smartphone
De respondenten voeren deze activiteiten vooral uit vanaf een laptop (62 procent), smartphone (61 procent) en/of tablet (61 procent). Vier op de tien 80-plussers zegt een smartphone te hebben, een percentage dat hoger wordt naarmate de respondent jonger is. Online bekijkt zo'n twee op de drie 65-plussers wel eens naar video's op YouTube. De videodienst wordt vooral geraadpleegd voor video's met gebruiksaanwijzingen (64 procent). Ook voor instructiefilmpjes (61 procent) en informatie (59 procent) wordt regelmatig YouTube gebruikt.

Nut en noodzaak van digitale ontwikkelingen erkend
Woensdag 25 oktober presenteerde Google in samenwerking met ANBO de resultaten van een representatief onderzoek naar digitalisering onder de huidige 65-plus-generatie. Het onderzoek laat zien dat niet alleen de jongere senioren, maar ook de 80-plussers het nut en de noodzaak van digitale ontwikkelingen erkennen. Ruim zeven op de tien respondenten geven aan dat zij nieuwe dingen leren door het gebruik van nieuwe communicatiemiddelen en dat die mogelijkheden het hen makkelijker maken om contacten te onderhouden (beiden 73 procent).

Nooit te oud om te leren
Al vindt ruim de helft van de 65-plussers het moeilijk om bij te blijven met de technologische ontwikkelingen, verreweg de meeste 65-plussers - maar liefst 87 procent - vindt zichzelf niet te oud om nieuwe technologieën te leren. Redenen die men aangeeft om niet actiever te worden online zijn dat men liever in het echte leven contacten onderhoudt, dat het teveel tijd kost of men zichzelf al actief genoeg vindt.

Top 5 van online activiteiten
De top-5 van online activiteiten onder 65-plussers is als volgt:
  1. Informatie opzoeken (93 procent)
  2. Internetbankieren (88 procent)
  3. Nieuwsbrieven lezen (79 procent)
  4. Reis/route plannen (77 procent)
  5. Winkelen (75 procent)
Privacy en beveiliging
Ruim negen op de tien senioren geeft aan maatregelen te nemen om hun privacy en veiligheid te waarborgen als zij op het internet zijn (93 procent). Denk hierbij aan het checken van de betrouwbaarheid van de site via het 'slotje' linksboven (72 procent) en de check of het webadres begint met 'https' (68 procent). Zeventig procent probeert zo weinig mogelijk persoonsgegevens achter te laten op internet en 60 procent denkt e-mails van onbetrouwbare afzenders direct te herkennen. De laptop en smartphone zijn vaker beveiligd (met name met een pincode of wachtwoord) dan desktop en tablet. Slechts 15 procent beveiligt apparaten niet.

Bron: ANBO
Publicatiedatum: