Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Moldavische sector twijfelt over Moldavische exportcijfers

Vorige week spraken de Moldavische president Igor Dodon en zijn Russische collega Vladimir Putin elkaar in Sochi. Op de agenda stond onder andere de "aanzienlijke groei" van de groenten-, fruit- en wijnexport naar Rusland dit jaar in vergelijking met 2016.

De export van druiven is met een factor 20 gestegen, de wijnexport viel 50% hoger uit, maar het bleef onduidelijk of hiermee de export in volume of in waarde wordt bedoeld. Verschillende organisaties in Moldavië trekken de genoemde cijfers in twijfel. "Sommige data die door Igor Dodon zijn gepresenteerd zijn speculatie, blunders of uit hun context getrokken," reageerde Gheorghe Gaberi, hooofd van National Food Safety Agency (ANSA). "Het heeft in alle kranten gestaan dat de export van tafeldruiven met een factor 19 is gestegen, maar dat is niet waar. We hebben 19.000 ton geëxporteerd. Het was waarschijnlijk een vergissing. Andere cijfers zijn misleidend, hoewel ze klein zijn. Als we bijvoorbeeld geen blauwe bessen exporteerden en we nu 4,6 ton uitvoeren, moet je dan melden dat de export met een factor duizend gestegen is?

Een analyse van de cijfers van Rosstat (de Russische statistische dienst) toont aan dat de statistieken iets anders liggen. Tussen januari en juli 2017 werd er 11.400 ton druiven geïmporteerd uit Moldavië. Dat is 9,8% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. De stijging in het volume appelen, peren en kweeperen steeg met 17% en kwam uit op 93.700 ton. De import van abrikozen, zoete kersen, morellen en perziken staat volgens Rosstat op 14.100 ton, dat is 4,9% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder.

De cijfers van ANSA tonen een stijging van een derde in de appelexport naar Rusland tot 10 oktober. Van 84.580 ton in de eerste tien maanden vorig jaar naar 114.414 ton tussen januari en oktober van dit jaar. De export was dus niet drie keer groter zoals de president betoogde.

Gheorghe Gaberi wijst er ook op dat in de financiële calculaties de meeste omzet gemaakt wordt met de export van walnoten naar de EU, die goed is voor 100 tot 110 miljoen dollar per jaar. Voor appelen is het volume groot, maar de prijs laag. Daarom is het volgens Georghe niet goed om de cijfers te manipuleren en er een politiek issue van te maken.

De Moldavische president wees op zijn eigen verdienste tijdens het gesprek, waarin hij onder andere het strategische partnerschap met Moskou benoemde. De president dankte de Russische autoriteiten om de lijst voorgestelde exporteurs te bekijken. Deze lijst is volgens critici samengesteld op een niet-transparante manier.

Lettend op de cijfers van het Moldavische bureau voor de statistiek bracht de export naar Roemenie in de eerste acht maanden van dit jaar twee keer meer op dan de export naar Rusland.

bron: moldnova.eu en europalibera.org

Publicatiedatum: