Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Reinigingsinstallatie MultiVegiClean

Groente wassen met ultrasone golven

Totdat een krop sla op een bord belandt, heeft hij meestal een lange reis en veel noodzakelijke wasbeurten achter zich. Dit drinkwaterverbruik is niet milieuvriendelijke en ook niet duurzaam. Met het groepsproject 'MultiVegiClean' wordt een reinigingsinstallatie ontwikkeld die door middel van ultrasone golven en pulserende waterstralen slakroppen met het kleinst mogelijke waterverbruik reinigt en tegelijkertijd voor een lagere kiembelasting zorgt.

Onder meer Pfalzmarkt eG is betrokken bij de ontwikkeling van MultiVegiClean. Het belangrijkste uitgangspunt voor effectievere reiniging van sla is het gebruik van ultrasone golven. Dit is in de industriƫle bouwelementenreiniging met vloeibare reinigingsmedia reeds wijd verbreid. Daarbij is het hoofdreinigingsmechanisme de doelgericht opwekken van akoestische cavitatie, dat wil zeggen het ontstaan en de dynamiek van gasbelletjes in de vloeibaarheid. De plotseling imploderende cavitatiebelletjes produceren microjets, waardoor de aanhechtende verontreiniging verwijderd wordt. Afhankelijk van de frequentie en intensiteit van de ultrasone golven kan de reinigingswerking flexibel gestuurd worden.

Een andere reinigingsmethode is gebaseerd op het produceren van gemoduleerde waterstralen. Daarbij wordt een continue waterstraal door ultrasone golven bedekt. Dit zorgt voor het ontstaan van periodiek verstoorde vloeistofstructuren, die een gebundelde krachtimpuls veroorzaken op het te reinigen oppervlak. Deze methode wordt reeds ingezet in de hogedrukwaterstraalreiniging.
Publicatiedatum: