Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Compac brengt laboratorium naar de boomgaard

Tijdens een recent symposium over citrusonderzoek in Zuid-Afrika presenteerde Compac een nieuwe veldonderzoeksunit, een mobiel laboratorium in een 40' container. Volgens het bedrijf is het de eerste in zijn soort binnen de AGF-sector. 

De onderzoeksunit kan overal geplaatst worden voor het analyseren van zowel de externe als interne eigenschappen van fruit. De gegevens die op deze manier verzameld worden, ondersteunen besluitvormingsprocessen die bijdragen aan een vermindering van voedselverspilling en maximalisering van de verhandelbare volumes maar ook bruikbaar zijn voor onderzoek en productontwikkeling. 

Chris Komatas van Compac, dat sinds vorig jaar onderdeel is van TOMRA Food, merkt op dat de Afrikaanse Fruitmot (FCM) één van de meest besproken onderwerpen was op het symposium. "Van onze kant zijn we vastberaden FCM te onderzoeken en de sensorische oplossingen die hiervoor nodig zijn. Het vermogen om FCM op te sporen is één van de grootste prioriteiten voor deze onderzoeksunit." 

Hij vervolgt door te vertellen dat de focus in eerste instantie op citrus ligt maar uitgebreid zal worden naar andere gewassen, waarbij zaken die de hele sector raken voorrang krijgen.


James Flocchini (Compac), Marius du Preez (Mascgor), Miquette Mienie (Compac), Dean Barker (Compac), Gerhard Verster (Compac) en Mike Riley (TOMRA Food) voor de mobiele onderzoeksunit

Compac en TOMRA hebben onderzoekscentra in Europa en Nieuw-Zeeland maar vanwege fytosanitaire regelgeving kan er geen besmet fruit naar deze laboratoria worden gezonden. De mobiele unit brengt de technologie nu rechtstreeks naar de sector. Volgens Dean Barker, directeur onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten bij Compac, biedt de unit klanten optimaal gemak. "Hierin komt de flexibele manier waarmee Compac aan de behoeften van haar klanten tegemoet komt wederom tot uitdrukking."

Via TOMRA is Compac in staat om technologieën uit andere sectoren, zoals de mijnbouw, sortering en recycling, te integreren, hetgeen nieuwe mogelijkheden biedt voor fruitanalyse. Het mobiele laboratorium is uitgerust met spectrometers, hyperspectrale beeldverwerkings en textuuranalyse-apparatuur, het nieuwe Compac Inspectra2 systeem voor interne inspectie van verse groenen en fruit evenals de TOMRA QVision voor eiwit- , vocht- en vetanalyse. 

"Over dertig jaar moeten we 70% meer voedsel produceren maar hoe gaan we dat realiseren?, vraagt James Flocchini regiodirecteur van Compac China en Zuid-Afrika zich af. "We hebben geen 70% extra aan landbouwgrond maar er is wel sprake van verspilling binnen de sector dus door onze technologieën en kennis over recycling te gebruiken, verwachten we de sector meer te kunnen bieden dan alleen sorteeroplossingen, bijvoorbeeld voor het beter benutten van producten. Dit is de toekomst van deze sector."

De onderzoeksunit zal over twee weken met testen beginnen op een citrusteeltbedrijf in Limpopo, waarna haar aanwezigheid al gewenst buiten Zuid-Afrika. Het bedrijf denkt meer van dit soort units nodig te hebben om aan de wereldwijde vraag te kunnen beantwoorden. 





Voor meer informatie:
Marijke Bellemans
TOMRA Sorting 
Tel: +32 (0) 16 742 817 ext. 217
Publicatiedatum: