Let op voor identiteitsfraude

Criminelen hacken e-mail aflader Nederlandse importeur

Tholen - Dat je als AGF-handelaar op moet letten met mails van supermarktinkopers die opeens wagens vol handel bij je bestellen, moge bekend zijn. Maar tegenwoordig gebeurt identiteitsfraude een stuk geraffineerder. Zo kreeg een Barendrechtse importeur onlangs een aanzoek van een overzeese aflader om een voorschot te betalen. De mail was opgesteld op de manier zoals de aflader altijd communiceert. EĆ©n probleem: zijn mail was gehackt.

"Mijn aflader mailde me of ik snel zijn chemicaliƫnleverancier in China wilde betalen, omdat hij handel op de kade had staan. Of ik even 180.000 euro naar hem over wilde maken. Nu had ik hem een paar weken eerder al een voorschot voor het nieuwe seizoen betaald, dus ik snapte het al niet. Toen ik hem vervolgens mailde, kreeg ik een antwoord in de trant van 'we zijn toch al jaren vrienden'. Hij schreef precies in dezelfde stijl en wist van de hoed en de rand. Dit zijn criminelen die zich goed ingelezen hebben", vertelt de importeur.

"Het lastige was dat ik mijn echte aflader op dat moment niet te pakken kreeg. Anderhalve dag later had ik hem wel aan de telefoon en bleek hij nergens van af te weten. Gelukkig had ik het bedrag niet overgemaakt. We zijn wel extra alert geworden op e-mails van leveranciers die bijvoorbeeld zeggen van bank veranderd te zijn. Onze policy is dat we zulke aanvragen nu direct even telefonisch checken. Wat we ook wel doen, is dat we in eerste instantie maar 100 dollar overmaken en pas bij een reactie het resterende bedrag overmaken. Een gewaarschuwd mens..."


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


hebben een week of 3 hetzelfde in Egypte meegemaakt. Kregen bericht van onze aflader dat wij geen geld over mochten maken want zij zaten aan de limiet bij hun bank, nog nooit van gehoord. Wij zouden een nieuwe bank en rekening op krijgen waarop we zouden moeten betalen.
De computer van onze leverancier was gehackt, wij hebben uiteraard op de gebruikelijke rekening betaald en nooit meer iets van die hackers gehoord
Ron, Waddinxveen - 2017/06/21 13:54:54.000Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven