Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Renaat Kuipers, ex-directeur Veiling Haspengouw:

"We hadden veel duidelijker moeten zijn in leveringsplicht telers"

Tholen - In september 2014 verliet Renaat Kuipers Veiling Haspengouw. Volgens hem was het de grootste uitdaging om alle partijen tevreden te houden. "Een coöperatie is een bijzonder aparte structuur. Je hebt aandeelhouders, leveranciers, producenten en klanten. Leveranciers zijn tegelijkertijd ook aandeelhouders en dat maakt het extra moeilijk. Het is ruim twintig jaar goed gegaan, maar misschien ben ik te lang gebleven." Speciaal voor AGF en Primeur deed hij zijn verhaal. Momenteel is hij werkzaam bij POM Vlaams-Brabant.

Moeilijke samenwerking
Niet lang nadat Renaat was weggegaan, ging Veiling Haspengouw de samenwerking aan met Univeg. De horizontale bundeling van fruit werd hierdoor geïntegreerd in een verticaal netwerk. "De combinatie beursgenoteerd bedrijf en coöperatie was moeilijk. Dat had ik wel verwacht. De samenwerking met Baywa was vergelijkbaar. Dat liep ook mis omdat beide bedrijven tegenstrijdige belangen nastreefden."



BFV – Haspengouw – fusie was bijna rond
Momenteel zijn er plannen dat Veiling Haspengouw wordt overgenomen door de Belgische Fruitveiling. "Een samenwerking met BFV was niet nieuw. In 2012 was de fusie bijna rond. De papieren waarin de samenwerking werd beschreven lagen al klaar. Dit voorstel hadden Filip Lowette en ik samen opgesteld. De respectievelijke raden van bestuur waren akkoord .Toentertijd was al bekend dat BFV op den duur zou moeten verhuizen naar een andere locatie, en ze zouden daarvoor een gepaste vergoeding ontvangen. Deze zou gebruikt kunnen worden voor een fusie. De toenmalige minister van Landbouw en de burgemeester besloten echter toen om niet mee te investeren in een samenwerking van twee veilingen. Zonder subsidies hebben de raden van bestuur besloten om het traject gedeeltelijk 'on hold' te zetten. Veiling Haspengouw heeft daarna voor een samenwerking met Univeg geopteerd ."

Minder trouw
In de loop der jaren zag hij dat leden van Veiling Haspengouw steeds minder trouw werden. "Het bestuur heeft te veel toegelaten naar de telers. Men was te tolerant met de verkoop naast de veiling. Er werd wel aangeleverd, maar ook heel veel rechtstreeks verkocht en geëxporteerd naar Rusland. Telers konden makkelijk 'bulk' leveren aan de handel en vroegen zich steeds vaker af waarom ze dat nog via de veiling moesten doen. Ze werden goed betaald. Daar zijn we veel te makkelijk in geweest, we hadden veel duidelijker moeten zijn in leveringsplicht."

Meer lezen over Renaat en hoe hij terugblikt naar zijn tijd tussen het hardfruit? Dat lees je in de Primeur van februari.

Voor meer informatie:
Renaat Kuipers