Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Voedselprijzen Spanje onder het EU-gemiddelde

Ahold-Delhaize stopt samenwerking met Alibaba

Australië: Wesfarmers aangespoord Target te verkopen
Volgens analist Greg Fraser van Kimber Capital zou het Australische Wesfarmers er goed aan doen zijn discountketen Target te verkopen. Ook raadt Fraser aan om meer te investeren in zijn doe-het-zelfketen Bunnings. Target heeft al langere tijd moeite om omzet te draaien. Binnenkort gaat Wesfarmers zijn kolen-divisie verkopen voor ongeveer AU$2 miljard (€1,4 miljard). (theage.com.au)

Ahold-Delhaize stopt samenwerking met Alibaba

Ahold-Delhaize is gestopt met de online supermarkt van Albert Heijn, die via het Tmall-platform van Alibaba in China was opgezet. De online supermarkt werd bij wijze van experiment een jaar geleden geopend. Ahold-Delhaize claimt inmiddels genoeg geleerd te hebben van dit experiment en zal er daarom mee stoppen. (retaildetail.nl)

Schotse buurtwinkels onder druk door Tesco
Tientallen Schotse buurtwinkels staan onder druk, nu Tesco de groothandelaar Booker over gaat nemen voor £3,7 miljard (€4,3 miljard). De CEO van Epos, een bedrijf dat software voor buurtwinkels levert, zegt dat supermarkten nu al een grote concurrent voor lokale buurtwinkels vormen en de winstmarges voor deze winkels met 5% hebben verkleind. (heraldscotland.com)

VS: Whole Foods stroomlijnt bedrijfsvoering
Whole Foods gaat zijn bedrijfsvoering stroomlijnen, nu blijkt dat de vergelijkbare winkelomzet is afgenomen. De supermarktketen gaat daarom drie commerciële keukens in Everett te Massachussets, in Atlanta in de staat Georgia en in Landover in Maryland. Door de sluitingen komen 500 banen in het geding, hoewel Whole Foods naar verluid heeft beloofd dat de meeste werknemers op andere afdelingen van het bedrijf of bij leveranciers aan de slag kunnen. (pymnts.com)

Voedselprijzen van Spanje onder het EU-gemiddelde

In januari en februari verandert doorgaans het koopgedrag van de Spaanse consument, wat invloed heeft op hun koopkracht. Dit gebeurt doorgaans omdat in januari sprake is van de jaarlijkse prijsverhogingen voor zogeheten gereguleerde producten. Volgens statistieken van Eurostat liggen de prijzen voor voedingsmiddelen in Spanje met 6 punten onder het EU-gemiddelde van 28. Als de prijzen aan de hand van het inkomen per bevolkingshoofd worden vergeleken met een land als Italië, dat net als Spanje een belangrijk producerend land is, komt het verschil neer op onder de 19 punten. (internationalsupermarketnews.com)

India: BigBasket heeft in 2016 flinke toename in kosten
De in Bengaluru gevestigde online supermarkt BigBasket zag in 2016 zijn personeelskosten met drie en een half keer toenemen tot Rs 912,3 miljoen (€12,6 miljoen). In 2014-2015 had BigBasket een omzet van Rs 1280 miljoen (€24,5 miljoen) met een verlies van Rs 600 miljoen (€8,3 miljoen). (business-standard.com)

Oman: Spar breidt uit in 2017
Spar Oman heeft zijn vijftiende supermarkt geopend en is van plan om in 2017 nog eens vijftien nieuwe Spar Express-vestigingen te openen. De nieuwe vestigingen worden opgezet in Muscat in samenwerking met Nakheel United Enterprises LLC. Er wordt gebruik gemaakt van pompwinkels die nu nog onder de keten Al Maha vallen en die zullen worden gerenoveerd. De nieuwe buurtwinkels zullen worden beheerd door onafhankelijke retailers. (esmmagazine.com)

Tesco's overeenkomst laat zien waarom supermarkten zich moeten blijven ontwikkelen
Klik hier om het artikel te lezen.

Rusland: Magnit wil niet marktleider zijn ten koste van winst
De Russische supermarktketen Magnit is niet van plan om zijn winstmarges op te offeren voor meer omzet, aldus de CEO van de keten. Er wordt voor 2017 een omzetgroei geraamd van tussen de 9% en 13%. Magnit was sinds 2013 qua omzet de grootste Russische keten, maar werd in het vierde kwartaal van 2016 op dit vlak ingehaald door X5 Retail Group. X5 wist in te spelen op de economische recessie door prijsbewuste consumenten aan te trekken. (Reuters)

VS: Dalende aandelenkoers van supermarktketens wegens Trump

De aandelenkoers van een aantal Amerikaanse supermarktketens is onlangs gedaald naar aanleiding van president Trumps houding tegenover Mexico. Mexico is een belangrijke leverancier van voedingsmiddelen voor de Amerikaanse supermarktsector. Een nieuwe belastingheffing op geïmporteerde producten uit Mexico zou ertoe leiden dat Amerikaanse ketens hun prijzen moeten verhogen, waarmee de nu al lage winstmarges nog meer onder druk komen te staan. De aandelen van Kroger en Wall-Mart daalden met 3% vlak voordat Trump werd beëdigd als president. De keten Sysco verloor 1,5%.  (Reuters)

VK: Winstafname voor Ocado verwacht

De online supermarkt Ocado maakt binnenkort zijn jaarresultaten bekend. Er wordt verwacht dat dat er dit jaar opnieuw winst is gedraaid. Analisten denken echter wel dat de winst af zal nemen. De bruto winstverwachting komt neer op £10,5 miljoen (€12,3 miljoen) tegenover de £11,9 miljoen (€14,0 miljoen) van het jaar ervoor. (belfasttelegraph.co.uk)

VS: Voedselbanken werken niet

Het doneren van van overbodige voedingsmiddelen door supermarkten aan voedselbanken is geen langetermijnoplossing voor problemen als armoede en verspilling. Dit meldt het verslag van een onderzoek dat is gepubliceerd door de Food Research Collaboration. Volgens het verslag kan een grootschalig systeem voor voedseldonaties zelfs negatieve gevolgen hebben voor de sociale omstandigheden en volksgezondheid van de beoogde doelgroep van dit soort initiatieven.
Klik hier om meer te lezen op city.ac.uk.

VK: meer groei voor aardappelleverancier van M & S

De omzet en winst van Manor Fresh is toegenomen. De in Lincolnshire gevestigde aardappelleverancier werkt met name samen met Marks & Spencer. Het bedrijf had een stabiele oogst en had een groei in omzet van zijn groentesegment. De totale omzet in de periode van 12 maanden tot 30 april 2016 kwam neer op £60,3 miljoen (€70,8 miljoen) ten opzichte van £57,1 miljoen (€67,0 miljoen) in het jaar ervoor. Directeur Michael Scott zei in een verklaring dat de Britse retailsector nog steeds veeleisend is. (insidermedia.com)
 
Publicatiedatum: