Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voedsel op maat

Soep met extra vezels en fruit dat langer houdbaar is: Wageningen Food & Biobased research doet onderzoek naar mogelijkheden die ervoor zorgen dat er meer mensen gezonder oud worden. Ze zoeken naar alternatieven om voedsel efficiënter te kweken en gezonder kunnen maken.



Speciale voeding voor iedereen

"Van oudsher is voeding voor iedereen, maar er is een verschuiving gaande naar doelgroepvoeding: we hebben speciale voedselproducten voor ouderen, kinderen en zwangere vrouwen zoals bijvoorbeeld yoghurt en margarine. In de toekomst gaat dat alleen maar toenemen", zegt Judith van der Horst, groepshoofd van de onderzoeksafdeling Consumer Science & Health

Vezels toevoegen
Vezels zijn erg belangrijk voor de gezondheid. "Dus door andere basisproducten te verrijken met extra vezels, valt mogelijk gezondheidswinst te behalen", vertelt ze.
"Vezels halen we in ons dieet uit bronnen als groenten, fruit en brood. Door het toevoegen van natuurlijke vezels aan allerlei andere producten als soep, zuivel of andere basisproducten in een normale maaltijd, kun je veel extra vezels binnen krijgen", legt ze uit.



Slimme bewaringstechnologie
Tijdens en na de oogst gaat er veel voedsel verloren. Als de vraag naar voedsel toeneemt, kunnen we ons dat minder permitteren. Daarnaast verspillen we door mislukte oogsten kostbare energie en water. Door slimme robotica en andere bewaringstechnologieën te gebruiken, kan de houdbaarheid geoptimaliseerd worden voor elke groenten- en fruitsoort, vertelt Van der Horst.
"Daarom focussen wij op het ontwikkelen van slimme robotica, computer vision technieken en andere opslagtechnologieën om alles vanaf oogst tot aan het bord van de consument zo lang mogelijk vers en lekker te houden. We zijn een dichtbevolkt land, dus het optimaliseren van de hele versketen schept veel meer mogelijkheden om meer consumenten lekker verse groenten en fruit te laten eten."

Wanneer zien we dit in de supermarkt?
Op het moment dat de verrijkte voedingsproducten met bijvoorbeeld vezels en eiwitten uitgebreid getest zijn, kan het hard gaan en je de producten snel in de supermarkt zien. "De onderzoeken worden uitgevoerd naar aanleiding van vragen vanuit het bedrijfsleven. We zoeken dus heel gericht naar oplossingen als contract research organisatie", vertelt ze. Hoe lang het duurt voordat we voedsel op maat krijgen, is nog even afwachten. "Maar over 20 jaar is dat zeker wel het geval", zegt Van der Horst.

Bron: RTL Z

Publicatiedatum: