Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Mercadona introduceert nieuw winkelmodel

Goldman Sachs geeft Morrisons lagere rating

Lagere aandelenkoers voor Steinhoff en Shoprite
De aandelenkoers van zowel Steinhoff als Shoprite is onlangs gezakt, nadat bekend werd gemaakt dat de twee Afrikaanse retailers in gesprek zijn over een mogelijke fusie. De aandelen zakten met meer dan 7%. Volgens de gesprekken zou Shoprite mogelijk de Afrikaanse activiteiten van Steinhoff overnemen in ruil voor Shoprite-aandelen..

Electronica-afdeling van Metro zoekt overnames
Metro verwacht dat zijn electronica-afdeling op zoek zal gaan naar mogelijkheden voor overnames van andere keten, als de afdeling eenmaal via een afsplitsing zelfstandig is geworden. De sector voor huishoudelijke apparaten en andere electronica heeft steeds meer concurrentie van nieuwe spelers zoals Amazon. Volgens een woordvoerder van Metro bevindt de Media-Saturn-afdeling zich daarom nu in een ideale positie voor fusies en overnames.

Mercadona introduceert nieuw winkelmodel

De Spaanse keten Mercadona heeft een nieuw winkelconcept gelanceerd, dat moet zorgen voor een geoptimaliseerde en efficiëntere winkelervaring. Het bedrijf is van plan om in 2017 €180 euro te investeren om 125 bestaande winkels naar dit nieuwe format te renoveren. De eerste twee winkels met het nieuwe concept bevinden zich in Puerto de Sagunto (Valencia) en in de gemeente Peligros (Granada).

Singapore: Retailomzet heeft zich bijna hersteld
De omzet van de supermarktsector in Singapore is in oktober van maand tot maand toegenomen, maar jaar op jaar juist gezakt. Dit blijkt uit statistieken van Statistics Singapore. De retailomzet steeg met 1,5% ten opzichte van september en daalde jaar op jaar met 0,3%.

Goldman Sachs geeft Morrisons nieuwe rating
Goldman Sachs raadt aan om aandelen in de Britse supermarktketen Morrisons te verkopen met een doelprijs van 180. Dit zou betekenen dat de aandelen van Morrisons met 21,12% gedaald zijn van de koerswaarde van 228,2. Morrisons heeft nu ongeveer 2,3 miljard aandelen in omloop die met een prijs van 228,2 op de beurs waren geplaatst. Hiermee heeft de keten zo'n £5,32 miljard (€6,34 miljard) aan kapitaal kunnen verkrijgen..

Nieuwe dienst van Kroger voor thuisbezorging
Kroger is begonnen met zijn nieuwe ClickList-dienst. Hierdoor kunnen consumenten bij een aantal vestigingen van de keten via thuisbezorging hun boodschappen aan laten voeren.


TESCO werkt met Happyfresh samen in Maleisië
Tesco Malaysia gaat samenwerken met de online supermarkt HappyFresh. Hiermee wil Tesco zijn capaciteiten binnen de online supermarktsector vergroten. Consumenten kunnen uit een assortiment van meer dan 12.000 producten kiezen, waaronder ook huismerkproducten van Tesco vallen. De bestelde verse groente en fruit zullen zorgvuldig worden geselecteerd door stafleden van Happy Fresh, die hiervoor langsgaan bij hypermarkten van Tesco Malaysia. De producten die via het platform van HappyFresh worden verkocht, hebben dezelfde prijs als bij Tesco, met inbegrip van kortingsacties..

De grootste retailers van Mexico
Klik hier voor een overzicht over de laatste ontwikkelingen binnen de Mexicaanse supermarktsector.

Turkije: Migros neemt Tazedirekt over
Migros Ticaret heeft de merkrechten van de online thuisbezorger Tazedirect overgenomen. Tazedirekt werd in 2014 opgericht met een focus op lokale en biologische producten. Wegens problemen rondom de efficiëntie van de onderneming moest deze echter in februari 2016 weer worden gesloten.

Metro besluit binnenkort over toekomst Redcoon
Metro gaat binnenkort een plan opstellen over de toekomst van zijn online winkel voor electronische apparaten, Redcoon. Dit werd onlangs bekend gemaakt door het hoofd van Redcoon.

Meijer plant uitbreidingen voor 2020
Meijer heeft plannen bekendgemaakt voor de aanbouw van vijf nieuwe superstores in het noordoosten van Ohio. Met 2020 moeten de vijf centra in Lorain County, Avon, Bainbridge, Mentor, en Stow in bedrijf zijn. "Lorain ziet eruit als een perfecte locatie om ons meer te profileren in het noordoosten van Ohio en in de omgeving van Cleveland," zei Frank Gulglielmi van Meijer. "De meest dichtstbijzijnde Meijer-vestigingen ten opzichte van Cleveland staan in Sandusky en Mansfield. We willen daar verandering in brengen met het vastgoed dat we hebben aangekocht of onder contract hebben."

Metro Group publiceert winstverwachting
De Duitse Metro Group heeft zijn winstverwachting voor het fiscale jaar van 2015/2016 bekend gemaakt. Eerder gaf het bedrijf al aan dat de jaaromzet ten opzichte van vorig jaar iets zou zijn verminderd met 1,4% tot €58,4 miljard. De winstcijfers blijken echter nu een stuk beter te zijn. De bruto winst nam met €50 miljoen toe van €1,5 miljard tot €1,6 miljard. Europese consumenten in e-commerce gehinderd door landsgrenzen 
Consumenten in Europa zijn nog steeds niet in staat om online boodschappen in de EU te doen zonder te maken te krijgen met discriminatie op basis van nationaliteit. Online winkels in Europa weigeren klanten van andere landen of stellen hogere prijzen voor ze op. Ook worden op andere manieren virtuele barrières voor buitenlandse consumenten opgeworpen.Supermarktketen in Fiji opent nieuwe vestiging
Consumenten in de stad Labasa in Fiji hebben sinds kort toegang tot een nieuwe vestiging van de supermarktketen New World Supermarket. 

Teleurstellend kwartaal voor moederbedrijf Sobeys 
Empire Co. Ltd, het moederbedrijf van de Canadese supermarktketen Sobeys, had wederom een kwartaal met teleurstellende resultaten. Het bedrijf heeft zijn vaste kosten geanalyseerd om manieren te vinden om deze te verlagen en een meer afgeslankte onderneming te worden. De winst in het tweede kwartaal van Empire zakte met meer dan de helft tot CA$33,1 miljoen (€23,8 miljoen), oftewel tot 12 cent per aandeel. Een jaar geleden was de winst nog CA$68,5 miljoen (€49,3 miljoen), oftewel 25 cent per aandeel. De omzet daalde van CA$6,1 miljard (€4,4 miljard) tot CA$5,9 miljard (€4,2 miljard).

Kroger heeft baat bij belastingverlagingen van Trump
Kroger gaat meer winst draaien, als aankomend president Trump zijn plannen doorzet om de belastingtarieven voor bedrijven fors te verlagen. Het voordeel van deze belastingverlaging zal voor Kroger groter zijn dan voor andere bedrijven. Alle omzet van Kroger wordt gedraaid in de VS zelf. Daarnaast heeft Kroger tot nu toe weinig baat gehad bij eerdere belastingverlagingen. Trump is van plan om de belastingtarieven voor bedrijven te verlagen van 35% naar 15%. De republikeinen hebben altijd 20% als doel aangehouden. 

Walgreen-vestigingen ter overname aangeboden
Honderden Walgreen-vestigingen worden mogelijk verkocht aan ketens als Kroger's of Fred's Pharmacy. Op last van de mededingingsautoriteit moet een aantal winkels van de hand worden gedaan. Dit is een voorwaarde voor de overname van de keten Rite-Aid door Walgreens. Walgreens moet zo'n duizend Walgreens- en Rite Aid-winkels van de hand doen, wil het bedrijf de overname van US$9,4 miljard (€9,0 miljard) af kunnen ronden. Walgreens is met 8.137 vestigingen de grootste drogisterijketen van de VS. Het winkelnetwerk van Rite Aid bestaat uit 4.500 vestigingen.

De plannen voor Amazon Go
Amazon heeft onlangs de plannen voor Amazon GO aangekondigd. Aanvankelijk was er onduidelijkheid over deze plannen. The Wall Street Journal meldde dat Amazon van plan was om 2.000 winkels te openen, terwijl Amazon zelf dit met klem heeft ontkend. Volgens Amazon zelf is het bedrijf slechts bezig met een testfase voor nieuwe winkelconcepten. Er wordt in ieder geval geëxperimenteerd met het Amazon Go-format in Seattle. Klanten kunnen bij een Amazon Go-winkel bij binnenkomst inchecken met een smartphone en vervolgens hun boodschappen halen en zonder te betalen weer weggaan. De rekening wordt via de Amazon-account van de consument online verrekend. Dit zorgt voor een snelle en efficiënte vorm van retail, die mogelijk verstrekkende gevolgen voor de rest van de sector heeft.

Shoprite fuseert met Steinhoff

De Zuid-Afrikaanse retailer Steinhoff International en de supermarktgroep Shoprite Holding zijn in overleg om hun activiteiten in Afrika te fuseren. Het bedrijf dat hieruit zou ontstaan zou een waarde hebben van meer dan US$14 miljard (€13,4 miljard). De nieuwe onderneming zou de naam Retail Africa dragen en mogelijk een jaaromzet kunnen draaien van ongeveer 200 miljard rand (€13,7 miljard).

De strijd tussen ACCC en Woolworths
Op 8 december heeft het Australische Federale Hof zijn besluit over het geschil tussen Woolworths en de Australische mededingingsautoriteit ACCC uitgesproken. De aanklacht van de ACCC tegen Woolworths wordt met dit besluit verworpen. De ACCC beschuldigde Woolworths ervan dat Woolworths onrechtmatig had gehandeld om betalingen van zijn leveranciers te eisen om een gat in de winst te dichten. In 2015 werd de ACCC in een soortgelijke rechtszaak tegen de keten Coles juist in het gelijk gesteld.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven