Onderzoek bekijkt impact toekomstige handelsovereenkomsten EU

Op dinsdag 15 november presenteerde de Europese Commissie de conclusies van een onderzoek naar de effecten van 12 toekomstige handelsovereenkomsten in de agrifood sector. Het onderzoek bekijkt het potentieel voor Europese landbouwproducten op de wereldmarkt en toont de kwetsbaarheid van specifieke landbouwsectoren. Deze gedetailleerde kennis zorgt ervoor dat de Commissie goede beslissingen kan maken tijdens onderhandelingen. 

Het onderzoek kijkt enkel naar de effecten van een wederkerige liberalisatie van importtarieven tussen de EU en de relevante partners. Vice President Jyrki Katainen: "Over het algemeen ziet het er goed uit voor de hoogwaardige Europese landbouwexport. Het onderzoek toont echter ook dat er kwetsbaarheden zijn. Dit komt ook tot uiting in de EU onderhandelingsstrategie, waarin we onze kwetsbare sectoren zullen beschermen."

"Groei op het gebied van verwerkt voedsel heeft positieve effecten voor de primaire productiesector. EU export van landbouwproducten zorgt voor 1.400.000 banen en ook 650.000 banen in de sector voor verwerkt voedsel zijn afhankelijk van de export. De EU economie in haar geheel heeft veel baat bij handel, zoals ook blijkt uit de recente handelsovereenkomst met Zuid-Korea.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven