iQS meetsysteem al 20 jaar in gebruik

Greefa viert dit jaar twee jubilea

Dit jaar viert Greefa twee jubilea. Ten eerste werkt het bedrijf 60 jaar samen met de VIP Group uit Italië en ten tweede is het 20 jaar geleden dat het bedrijf het iQS meetsysteem ontwikkelde waarmee de externe eigenschappen van fruit bepaald kunnen worden.

VIP Val Venosta Group & Greefa
Onlangs werden de GeoSort sorteerlijnen van zes appelpakhuizen van de VIP Group geüpdatet met de nieuwste versie van iQS. De verbeterde algoritmen maken het mogelijk een driedimensionaal geomodel op het scherm weer te geven waarbij defecten zoals blauwplekken, hagelschade, roest, barsten en zonnebrand nauwkeurig in beeld gebracht worden.

iQS is het nauwkeurigste meetsysteem voor externe kwaliteitsbepaling. Dankzij de nauwe samenwerking met de VIP Group is Greefs er in geslaagd de modernste technologieën toe te passen.


In de zes high tech pakhuizen worden jaarlijks 400.000 ton appelen verwerkt afkomstig van ruim 1.700 telers.

De hoge kwaliteit van Val Venosta appelen is het resultaat van tientallen jaren toewijding. Sinds de vijftiger worden in deze vallei appelen geteeld. De VIP Group teelt een scala aan appelrassen zoals Golden Delicious, Gala, Fuji, Kanzi, Pinova, Braeburn, Red Delicious en Morgenduft waarvan de kwaliteit wereldwijd gewaardeerd wordt.

1996-2016: 20 jaar externe kwaliteitsbepaling 
In 1996 begon Greefa met de ontwikkeling van een systeem voor de externe kwaliteitsbepaling van fruit. Een Italiaanse klant was de eerste die interesse in het meetsysteem toonde. Het systeem maakte een snelle sortering mogelijk waarbij zelfs de kleinste onvolkomenheden werden gedetecteerd. Vanaf dat moment ging het snel. Busladingen geïnteresseerden kwamen het automatische meetsysteem met eigen ogen bekijken en er werden zelfs rondleidingen georganiseerd.

Weldra volgden er meer klanten en wereldwijd werden er veel bestaande sorteerlijnen geüpgraded. De nauwkeurigheid van het systeem is ongeëvenaard, zeker wanneer met het vergelijkt met handmatig sorteren. Ondertussen hebben nieuwe ontwikkelingen en technologieën hun intrede gedaan zoals snellere machines en camera's. Een team van 22 werknemers werkt voortdurend aan het verbeteren van het systeem. De defecten worden geprojecteerd op een geomodel zodat een nog preciezere kwaliteitsbepaling mogelijk is. Het systeem is eveneens in staat meer defecten te herkennen.

Indien u interesse heeft in een nieuwe verpakkingsoplossing, bezoek dan de Greefa stand op Interpoma, C18/40.

Voor meer informatie: 
Monique Verrips (Assistant Marketing & Sales) at marketing@greefa.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven