Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boudewijn van der Wal, Veiling Zaltbommel:

"Zeker op dagmarkt groot tekort aan aardbeien"

Tholen - Het Nederlandse glasaardbeienseizoen loopt ontzettend hard af, wat resulteert in een tekort aan aardbeien. "Zeker op de dagmarkt is er sprake van een groot tekort met prijzen van dik 4 euro per pond tot gevolg", vertelt hoofd Marketing & Sales Boudewijn van der Wal van Veiling Zaltbommel. Hij noemt de situatie zeer uitzonderlijk. "Andere jaren heb je alleen in december weleens zulke prijzen, maar voor nu is het echt uniek."


Foto's: Rijkinbeeld

Het glasseizoen kwam vroeg uit de startblokken door de tropische omstandigheden van augustus en september. De stelling- en tunnelteelten eindigden hierdoor ook duidelijk vroeger. Toen we in september met het glasseizoen van start gingen, daalden de prijzen snel, maar je ziet hoe snel het weer kan omslaan. Voor ons is dat weer een bevestiging dat we blij zijn dat we ook nog met een dagprijs werken, omdat het een juiste weergave is van vraag en aanbod", vervolgt Boudewijn. "De glasaardbeienteelt groeit dan wel gestaag, maar tot nu toe kan de markt deze groei goed hebben. Dit werd onlangs ook ondersteund door een sectorrapport van Rabobank."



Hij verwacht dat de prijzen op een vrij hoog niveau zullen blijven. "Ik verwacht wel dat we tot december over Hollandse aardbeien kunnen beschikken, maar zeker voor de dagmarkt zullen de volumes beperkt blijven. Je ziet met deze prijzen wel dat de markt gaat zoeken naar alternatieven, bijvoorbeeld met Egyptische aardbeien of luchtvracht vanuit de Verenigde Staten, maar doorgaans zijn onze aardbeien onderscheidend genoeg om de prijs erin te houden." Veiling Zaltbommel verwacht de Portugese Elsanta vanaf december.



Ook over de frambozenmarkt is Boudewijn tevreden. "We komen uit een goede fase. Nu verwachten we wat meer aanvoer uit Portugal en Spanje, al lijkt die aanvoer vanwege de hitte in september ook wat tegen te vallen. Op dit moment is ook de aanvoer gestart van belichte frambozen waarmee we vrijwel jaarrond over Kwanza kunnen beschikken. Ook de rode bessen mogen zich verheugen in een goede vraag met een vrij constante goede prijsvorming. Als de kwaliteit in de koeling zich goed houdt, kan het seizoen nog een mooi vervolg krijgen!"



Voor meer informatie:
Boudewijn van der Wal
Veiling Zaltbommel
Tel: 0418-579401
b.vanderwal@veilingzaltbommel.nl
www.veiling-zaltbommel.nl