Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
uitbreiding rijpcapaciteit met 30.000 dozen bananen

Banafood breidt uit om de Duitse markt te bedienen

Tholen - Bij Banafood in het Duitse Straelen is de uitbreiding van de rijperij in volle gang. "Over enkele weken komt de staalconstructie en voor het nieuwe jaar is het gebouw dicht", vertelt Hans Maagendans. Het nieuwe gebouw van 2.500 m2 komt naast het bestaande pand van 2.800 m2. Hiermee kunnen we de huidige rijpcapaciteit van 35.000 dozen uitbreiden met maximaal 30.000 dozen naar 65.000 dozen. Het nieuwe gebouw zal komend voorjaar operationeel zijn.


Hans Maagendans voor het bestaande pand

"Met deze uitbreiding willen we ons gaan richten op de Duitse markt. We zetten deze stap na bijna tien jaar, vanaf 2007, actief te zijn op de Nederlandse markt. Al verschillende jaren krijgen wij aanvragen voor dienstverlening op het gebied van bananen, maar helaas - of gelukkig - hadden we geen extra capaciteit", vertelt Hans. De twee gebouwen zijn door middel van een doorgang met elkaar verbonden. Ook zullen er enkele cellen geplaatst worden voor het rijpen van ander fruit, zoals avocado's, mango's en kiwi's.

Logistieke hotspot
"Op de daken plaatsen we zonnepanelen om de CO2 uitstoot te reduceren en net als in het nieuwe pand zal de koelinstallatie op waterkoeling zijn", vertelt Hans. Hij ziet de uitbreiding met vertrouwen tegemoet. "Onze locatie is perfect. Van de logistieke hotspots werd Venlo dit jaar als nummer 1 beoordeeld. We zitten binnen een kilometer van de grens, aan de snelweg A40 / A67 Venlo-Duisburg, waarbij we er met Landgard als buurman tal van AGF-vervoerders passeren."


Met de aangrenzende nieuwbouw

Volgens Hans is het vooralsnog een bijzonder bananenjaar geweest. "Vanwege de El Nino is de aanvoer beperkt geweest. Dit zorgde met name in de weken 18 tot en met 28 tot een krapte op de markt. Daarbij was er ook weinig ander fruit op de markt beschikbaar. Hierdoor was de spotmarkt in Ecuador een stuk hoger dan vorig jaar. Positief is wel dat de bananenverkopen over de totale linie zijn toegenomen. Na een traditioneel dipje in de herfstvakantie trekt nu de markt alweer aan."

"Nu komende maand de importtarieven voor bananen uit Ecuador worden gelijkgetrokken met Costa Rica en Colombia voor 2017 kan dat mogelijk de export in Ecuador nog wel een verdere boost geven. Ik kan niet beoordelen of dat zijn effect zal hebben op de prijsvorming in het algemeen. Voor de langere termijn verwacht ik zelf dat er een vraagmarkt voor bananen zal ontstaan", zegt Hans. Die groeipotentie ziet hij ook voor biologische bananen. "In de Nederlandse supermarkten is dat in mijn optiek nog een ondergeschoven kindje. Bij de Duitse retail is het bio-bananenaanbod een stuk hoger."

Voor meer informatie:
Banafood Services GmbH
Carl-Kühne Straße 7
47638 Straelen
Tel: 0049 (0) 2839 5689112
[email protected]
www.banafood.eu