Rien en Arthur Paans (Verfru Europe) actief in vollegrondsgroentehandel Tarragona

"Eén van ons heeft de handel die weggaat altijd gezien!"

Tholen - In het verleden was Rien Paans op het Barendrechtse handelscentrum actief in de commercie voor een Spaanse citrusproducent. Later startte hij met dit bedrijf ook een lijn vollegrondsgroenten op. Toen het bedrijf failliet ging, besloot de handelaar de laatste tak op persoonlijke titel door te zetten met Verfru Europe. Veertien jaar terug verkaste hij met zijn vrouw naar het Spaanse Tarragona en sinds acht jaar zit zoon Arthur ook in de zaak. "Eén van ons heeft de handel die weggaat altijd gezien!"

Vanuit Spanje richt Rien zich volledig op klanten in Nederland en België. "Doordat we programma's met Spaanse telers maken, zijn de telers gegarandeerd van inkomen. 80% van onze handel is voorverkocht en wij verkopen aanvullend de meerproductie. We hebben onze vaste programma's richting snijderijen en zoeken aanvullend vaste lijnen in Nederland. Daarbij werken we bij voorkeur met één afzetpunt per groothandelsmarkt. Momenteel zijn we op vijf markten actief."


Rien en Arthur Paans

Het grootste product van Verfru Europe is spitskool, gevolgd door bloemkool, broccoli en boerenkool. Met name dat laatste product is aan een enorme opmars bezig. "Boerenkool is echt een hype en daar profiteren ook de Spaanse telers van. Voordeel is dat men het seizoen de laatste jaren ook weet te verlengen", vertelt Arthur. Voor haar contacten regelt het bedrijf ook het transport. "Onze volumes groeien elk jaar, dus blijkbaar voorzien we in een behoefte. We hebben in de loop der jaren goede relaties met telers opgebouwd. Wij werken niet graag met coöperatie tuinders, omdat die in onze ogen weinig toekomst hebben. Vrije tuinders zijn er nog genoeg, alleen is de gemiddelde leeftijd van die telers vrij hoog."

"Vollegrondsgroenten zijn er genoeg hier in de buurt. In het verleden zijn veel telers naar Murcia verkast om daar te gaan telen, maar door het watertekort in Murcia is het maar de vraag hoe toekomstbestendig die teelt daar is. Ons voordeel is dat we water in overvloed hebben. In de zomer vullen we wat gaatjes op met watermeloenen, maar verder is de focus op vollegrondsgroenten", vertelt Arthur.Traditioneel start Vergru Europe het Spaanse seizoen in december op. "We willen de Hollanders niet in de weg zitten", verklaart Rien. "Vooralsnog zijn de vooruitzichten goed. De aanplant is ongeveer gelijk. Het is wat aan de warme kant geweest, maar de volumes zien er goed uit. We zouden wel wat regen kunnen gebruiken, maar dat geldt voor zo ongeveer heel Spanje."

De nieuwste uitdaging is dat Rien en Arthur met een aantal telers het traject van Milieukeur-certificering is ingegaan. "Dat kost wel wat overredingskracht om Spaanse tuinders te overtuigen. In eerste instantie levert het namelijk alleen maar kosten op, maar we verwachten dat het in de toekomst wel van meerwaarde gaat zijn en dan heb je wel een streepje voor!"

Voor meer informatie:
Rien en Arthur Paans
Verfru Europe
Mob Rien: +34 669221480
Mob Arthur: +34 639546103
rien@verfrueurope.com
arthur@verfrueurope.com

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven