Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees van den Heuvel (KakiFresh Nature):

"Jaarrond Rojo Brillante-kaki's van meerdere continenten is onze ambitie"



Tholen - Het nieuwe Spaanse kakiseizoen staat weer voor de deur. KakiFresh Nature, het Spaanse teeltbedrijf van HillFresh International, verwacht dit jaar 10 miljoen kilo kaki's van de variëteit Rojo Brillante te oogsten. Met de aankoop van een jonge boomgaard vorig jaar heeft KakiFresh Nature de teelt in eigen beheer.



"Momenteel groeit de vraag naar kaki's mooi met de productie mee, maar voor de komende jaren voorzien we een verdrievoudiging van de productie. Daarom werken we hard om de kaki's ook buiten Europa af te zetten. Daarnaast hebben we ook teelt in het zuidelijk halfrond opgezet omdat onze ambitie is om in de toekomst een jaarrond kakifruit-concept te leveren", vertelt Kees van den Heuvel.



KakiFresh Nature gaat in week 40 van start met de eerste Spaanse kaki's. "De vooruitzichten zijn goed. De weersomstandigheden zijn optimaal geweest met niet te veel regen en wind. Daardoor is er weinig uitval en zullen de opbrengsten 15% hoger liggen. Vooralsnog zijn er veel kleine en middelmaten, maar als we we de komende weken meer regen krijgen, zal de maatvoering nog wat toenemen", verwacht Kees.



"Wij telen in Spanje in verschillende regio's in Valencia en Huelva. De teelt gaat in Valencia van start, maar half november willen we die regio geoogst hebben vanwege de toenemende kans op hagel. Vervolgens schakelen we over op de productie in Huelva. Hierdoor kunnen we tot en met januari vers kakifruit oogsten zonder te bewaren in koelcellen!"


 
Veelzijdige toepassingen
"De populariteit van de kaki is de laatste jaren hard gestegen, maar bevindt zich nog in het beginstadium. Als KakiFresh Nature zien we enorm veel potentie vanwege de veelzijdigheid van het product. Het product leent zich ook werkelijk overal voor: in de sla, op de boterham, in de grill en ook als jam. De smaak van de kaki stelt nooit teleur, is gemakkelijk te consumeren en daarmee bijvoorbeeld een leuk alternatief voor een appel. Daarbij sluit de start van het Spaanse seizoen mooi aan bij het einde van het zomerfruitseizoen."



"Retailers pakken de kaki's goed op en staan ook open voor verkoopondersteunende promoties, want het is echt een omzetmaker. Ook snijderijen weten goed hun weg met de kaki's. Ook is er een opvallend goede vraag naar biologische kaki's, al zorgt dat door intensivering van de Spaanse teelt nog voor de nodige teelttechnische uitdagingen."
 


"De kakiteelt in Spanje breidt jaar op jaar uit. Vooralsnog kan de markt de toenemende volumes goed absorberen, maar we voorzien de komende jaren wel een gigantische toename van de Spaanse volumes. Het duurt drie jaar voor een kakiboom in productie komt en er is de afgelopen jaren veel nieuwe aanplant geweest. Hoewel de Europese markt nu nog niet haar verzadigingspunt heeft bereikt, zoeken we ook ons heil buiten Europa om ervoor te zorgen dat de markt niet onder druk komt te staan. Dat is ook een gezamenlijk belang van de kakifruittelers in Spanje. Het product leent zich prima voor de export naar verre bestemmingen, zoals Hong Kong, het Midden-Oosten, Brazilië en Canada. De reacties vanuit de Aziatische markt tijdens de onlangs gehouden Asia Fruit Logistica waren veelbelovend", vertelt Kees.
 


Proeven zuidelijk halfrond
"Concurrentie komt vooral van kaki's uit Koreaanse en Braziliaanse teelt. Je ziet nu retailers wel spreken over jaarrond kaki's, maar dat zijn veelal de ouderwetse sharonfruit-types uit Spanje, Israël en Zuid-Afrika die nu onder de noemer kaki worden verkocht. Wij richten ons puur op de Rojjo Brillante-variëteit, volgens ons het beste ras dat beschikbaar is, maar wereldwijd niet altijd even bekend. Deze variëteit is optimaal om te exporteren, heeft een aantrekkelijke vorm, brede toepassingsmogelijkheden en heeft ook een hoger soortelijk gewicht dan sharonfruit."



"We doen hiermee in verschillende continenten proeven om uiteindelijk een jaarrond concept aan te bieden. Inmiddels hebben we een flink areaal aangeplant in het zuidelijk halfrond, dat we in de toekomst op de markt gaan brengen", besluit Kees.
 


Voor meer informatie:
Kees van den Heuvel
KakiFresh Nature
Tel: +34 959 873 207
Mob: +34 668 112 254
Kees@kakifresh.com
www.kakifresh.com