Duitsland: start vroege aardappelen voor de deur
Wat maakt de vroege aardappel zo geliefd? Dat ligt vooral aan de versheid: dankzij een kort rijpingsproces hoeven liefhebbers van Duitse aardappelen niet tot in de herfst op de hoofdoogst te wachten - de aardappelen komen zogezegd direct op tafel zonder eerst bewaard te worden. Om de groei te bespoedigen, leggen telers vaak grote, herbruikbare folie over de akkers. Deze folie beschermt niet alleen uitstekend tegen vorst, maar verwarmt ook de grond en stimuleert zo de groei van de aardappelen.
Omdat vroege aardappelen geoogst worden voordat ze hun volledige rijpheid hebben bereikt, zijn er enkele verschillen met aardappelen die na 11 augustus geoogst worden. Zo hebben vroege aardappelen bijvoorbeeld een zachte schil die al door licht te wrijven onder lauwwarm water verwijderd kan worden. Verder hebben vroege aardappelen een laag zetmeelgehalte van circa 12 tot 13 procent. Ter vergelijking: later geoogste consumptieaardappelen hebben een zetmeelgehalte van circa 14 tot 16 procent. Vroege aardappelen zijn echter ook zeer beperkt houdbaar en moeten snel geconsumeerd worden – het beste is om ze direct na aankoop te verwerken. Indien dat niet mogelijk is kunnen de aardappelen maximaal twee weken op een koele en droge plaats worden bewaard. Gedurende deze periode moet men dan echter extra goed op groene plekken letten. Wanneer deze voor bereiding verwijderd worden, kunnen de vroege aardappelen echter nog goed gegeten worden.
Vroege aardappelen oogst men in Duitsland van mei tot augustus en worden niet bewaard, Foto's: © DKHV)