Jumbo houdt zich stil

WUR, CBL en AH zien weinig nut in 'weggooiverbod' voor retail

Frankrijk nam vorige week een wet aan die voorschrijft dat supermarkten overgebleven voedsel niet meer mogen weggooien en liefst moeten doneren aan voedselbanken. Een dergelijke wet is in Nederland echter niet nodig, zegt Toine Timmermans, voedselverspillingdeskundige van de Wageningen Universiteit.

"De meeste Nederlandse supermarkten voldoen al aan de voorwaarden van deze nieuwe wet, dus daarmee zou je het paard achter de wagen spannen. Wij zijn in denken en doen een stuk verder dan Frankrijk. Onze supermarkten boekten de afgelopen tien jaar veel vooruitgang en hebben vrijwel allemaal een contract met de Voedselbank."

CBL
Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) ziet geen heil in een 'Frans' scenario voor Nederland. "Er wordt al ontzettend veel gedaan door supermarkten, waardoor we er in Nederland relatief goed voor staan." Marktleider Albert Heijn geeft eenzelfde reactie. "Ik vraag me af of een dergelijke wet als in Frankrijk hier van toegevoegde waarde is", aldus een woordvoerder.

De op een na grootste supermarktketen Jumbo wilde niet op de vraag reageren.

Tweede leven
Hoewel Nederland het relatief goed doet, is er volgens Timmermans nog steeds werk aan de winkel. Vooral groenten, fruit, zuivel en brood belanden dagelijks met tonnen in de container. "De grote supermarkten verspillen gemiddeld ongeveer anderhalf procent van de producten. In totaal betekent dat een jaarlijkse derving van tegen een miljard euro."

Maar volgens het CBL en Albert Heijn krijgt die anderhalve procent bijna altijd een tweede leven. Behalve doorgesluisd naar de Voedselbank worden overgebleven producten omgezet in diervoeding, verwerkt tot soep of saus. "Alleen vlees moet helaas vaak worden weggegooid", zegt Albert Heijn.

Dat vindt Timmermans een te positieve voorstelling van zaken. "Dat alles een tweede leven krijgt is een mooi verhaal. Maar in de praktijk wordt veel voedsel verwerkt tot biogas. Een schijnoplossing: je haalt er nauwelijks energie uit ten opzichte van wat je er instopt, en vaak is dat nog goed voedsel."

Consument
Het CBL en Albert Heijn wijzen er op dat consumenten de belangrijkste oorzaak van voedselverspilling zijn. Volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit komt inderdaad 45 procent van de verspilling voor rekening van de Nederlandse consument.

Timmermans zegt dat supermarkten desondanks naar zichzelf moeten blijven kijken. "Zij hebben namelijk veel invloed op hoeveel de consument uiteindelijk weggooit. Wat dat betreft laten supermarkten veel kansen liggen. Ze zijn bijvoorbeeld erg weifelend als het gaat om het aanpassen van verpakkingen die de houdbaarheid verlengen. Dat vereist namelijk aanpassingen in het schap en veranderingen in de afspraken met leveranciers."

Bron: NU.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Compliment aan de Fransen. Goed voorbeeld doet goed volgen en dat lijkt ook nodig. Want tussen de regels door merk je dat de Nederlandse grootgrutters enerzijds mooi weer spelen echter ook andere tegengestelde belangen hebben. Verspillen is namelijk goed voor de omzet. Nu is het schimmig wie wel en wie wat doet of je zegt er gewoon niets over zoals Jumbo. Een wet betekent dat iedereen zich eraan te houden heeft. Ook goed voor een level playing field in Europa (dat wil het bedrijfsleven toch boven alles). In Frankrijk kan nu iedereen erop vertrouwen dat bij hun grootgrutters geen voedsel meer verloren gaat en daar gaat het uiteindelijk toch om, nietwaar.
Hedy Verwey, Nieuwegein - 2016/03/04 13:33:41.000© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven