Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jumbo houdt zich stil

WUR, CBL en AH zien weinig nut in 'weggooiverbod' voor retail

Frankrijk nam vorige week een wet aan die voorschrijft dat supermarkten overgebleven voedsel niet meer mogen weggooien en liefst moeten doneren aan voedselbanken. Een dergelijke wet is in Nederland echter niet nodig, zegt Toine Timmermans, voedselverspillingdeskundige van de Wageningen Universiteit.

"De meeste Nederlandse supermarkten voldoen al aan de voorwaarden van deze nieuwe wet, dus daarmee zou je het paard achter de wagen spannen. Wij zijn in denken en doen een stuk verder dan Frankrijk. Onze supermarkten boekten de afgelopen tien jaar veel vooruitgang en hebben vrijwel allemaal een contract met de Voedselbank."

CBL
Ook het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) ziet geen heil in een 'Frans' scenario voor Nederland. "Er wordt al ontzettend veel gedaan door supermarkten, waardoor we er in Nederland relatief goed voor staan." Marktleider Albert Heijn geeft eenzelfde reactie. "Ik vraag me af of een dergelijke wet als in Frankrijk hier van toegevoegde waarde is", aldus een woordvoerder.

De op een na grootste supermarktketen Jumbo wilde niet op de vraag reageren.

Tweede leven
Hoewel Nederland het relatief goed doet, is er volgens Timmermans nog steeds werk aan de winkel. Vooral groenten, fruit, zuivel en brood belanden dagelijks met tonnen in de container. "De grote supermarkten verspillen gemiddeld ongeveer anderhalf procent van de producten. In totaal betekent dat een jaarlijkse derving van tegen een miljard euro."

Maar volgens het CBL en Albert Heijn krijgt die anderhalve procent bijna altijd een tweede leven. Behalve doorgesluisd naar de Voedselbank worden overgebleven producten omgezet in diervoeding, verwerkt tot soep of saus. "Alleen vlees moet helaas vaak worden weggegooid", zegt Albert Heijn.

Dat vindt Timmermans een te positieve voorstelling van zaken. "Dat alles een tweede leven krijgt is een mooi verhaal. Maar in de praktijk wordt veel voedsel verwerkt tot biogas. Een schijnoplossing: je haalt er nauwelijks energie uit ten opzichte van wat je er instopt, en vaak is dat nog goed voedsel."

Consument
Het CBL en Albert Heijn wijzen er op dat consumenten de belangrijkste oorzaak van voedselverspilling zijn. Volgens onderzoek van de Wageningen Universiteit komt inderdaad 45 procent van de verspilling voor rekening van de Nederlandse consument.

Timmermans zegt dat supermarkten desondanks naar zichzelf moeten blijven kijken. "Zij hebben namelijk veel invloed op hoeveel de consument uiteindelijk weggooit. Wat dat betreft laten supermarkten veel kansen liggen. Ze zijn bijvoorbeeld erg weifelend als het gaat om het aanpassen van verpakkingen die de houdbaarheid verlengen. Dat vereist namelijk aanpassingen in het schap en veranderingen in de afspraken met leveranciers."

Bron: NU.nl
Publicatiedatum: