Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Walmart-topman naar Asda | Amazon-baas machtigste man in voedingssector

Nieuwe cooperatieve supermarkt Frankrijk

Sainsbury's presteert beter dan concurrentie
Supermarktketen Sainsbury's heeft in de eerste weken van 2016 beter gepresteerd dan de concurrentie. Volgens Kantar Worldpanel steeg de totale omzet bij de Sainsbury's jaar-op-jaar met 0,6% in de 12 weken tot 31 januari en steeg het marktaandeel met 0,1 punt tot 16,8%. De omzet van de drie grote concurrenten Tesco, Asda en Morrisons daalden respectievelijk met 1,6%, 3,8% en 2,2%, waarbij alle drie ook daalden in marktaandeel. De Duitse discounters Aldi en Lidl hadden een omzetgroei van respectievelijk 13,7% en 18,7%. Volgens Kantar Worldpanel steeg de omzet in de gehele Britse supermarktsector met 0,2%, terwijl er sprake was van een deflatie van 1,6%. Voor het eerst in vijf jaar is Co-op de snelst groeiende niet-discount supermarktketen, met een omzetstijging van 1,4%. (Reuters)

Russische retailer Dixy verhoogt directe import
De vierde grootste supermarktketen van Rusland, Dixy, blijft doorgaan met het verhogen van de directe import van AGF uit Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Dit is een gevolg van de opgelegde sancties tegen import vanuit Europa, de VS en Turkije, zo meldt anrt.info. "Wegens de beperkingen op de import van bepaalde goederen in Rusland, blijft Dixy doorgaan met het onderzoeken van mogelijkheden voor nieuwe handelsovereenkomsten in de ontwikkeling van AGF-leveringskanalen," zei het bedrijf. "De keten blijft het aandeel van directe import doen toenemen en staat open voor het uitbreiden van het bestand aan handelspartners. In medio 2015 was het aandeel aan directe import voor Dixy 7%.

Tesco moet £1 mln betalen voor onderzoek door toezichthouder

De supermarktombudsman, Christine Tacon, heeft Tesco opgedragen om een groot deel van de kosten van £1,2 miljoen (€1,54 miljoen) te betalen, die gemaakt zijn wegens haar onderzoek van een jaar. (theguardian.com)

Coöperatieve supermarkten in Frankrijk
Frankrijk gaat zijn eerste coöperatieve supermarkten krijgen, waar klanten als vrijwilliger meehelpen om lagere prijzen voor hun boodschappen te krijgen. Er zijn drie projecten in aanbouw in Frankrijk. In Parijs is sprake van twee Amerikanen die hun supermarktconcept "De Wolf" hebben genoemd, terwijl in Lille de coöperatieve supermarkt "Super Quinquin" wordt opgestart. Ook is een soortgelijk project begonnen in Toulouse en zullen in de komst initiatieven worden opgezet in Marseille en Lyon. (internationalsupermarketnews.com)

Walmart-topman Andy Murray gaat naar Asda
Een top-expert van Walmart, Andy Murray, gaat aan de slag bij de Britse tak van Walmart, Asda. Hier gaat hij helpen om een halt toe te roepen aan de daling in omzet en het verlies aan marktaandeel door de snelgroeiende discount-concurrenten. (Reuters)

Amazon-baas machtigste man in voedingssector
Amazon-baas Chris North wordt gezien als de machtigste man in de Britse voedingsmiddelen-sector. De directeur van de Britse tak van Amazon is in de ranglijst van vakblad The Grocer omhoog geschoten van de 15e plek vorig jaar naar de toppositie van nu. Volgens The Grocer zijn supermarkten door elkaar geschud door de dreigende acties van Amazon: "Chris North geeft de supermarktsector rillingen. En die gaan alleen maar erger worden." (mirror.co.uk)

Ierse Tesco: vers voedsel voorop
Verse voedingsmiddelen zullen de kern vormen voor Tesco's strategie, aldus CEO Yaxley. Yaxley gaf toe dat de pogingen van Tesco om de omzet van non-food-producten te verhogen zijn positie als supermarkt had verminderd. "Van nu af aan zal het vers voedsel voorop zijn en pas daarna zullen we een aantal van onze winkels ondersteunen met algemene waren. En dan alleen als het een winkel met het juiste formaat is." (igd.com)

VS: Omzet Ingles neemt toe in eerste kwartaal
Met uitsluiting van olie is de omzet van Ingles toegenomen met 2,6%. De vergelijkbare winkelomzet exclusief olie nam toe met 2,3% dankzij een toename van 1,7% in de gemiddelde transactiegrootte. De winstmarges waren gelijk aan het eerste kwartaal van vorig jaar. (supermarketnews.com)
 
Sonae neemt supermarktketen in Mozambique over

De Portugese retailketen Sonae heeft samengewerkt met het investeringsbedrijf Satya Capital om de supermarktketen Extra in Mozambique over te nemen. De overname zal uitgevoerd worden door S2 Africa, een onderneming voor acquisitie dat in 2014 is opgezet door het in Londen gevestigde Satya Capital and Sonae Distribuição, dat de Portugese hypermarktketen Continente beheert. (esmmagazine.com)

Winst omhoog voor Schotse Spar-keten
De Schotse buurtwinkelretailer CJ Lang & Son zeiden toe om het winkelbestand en de investeringen te vergroten, toen het melding maakte van een bruto winststijging van 13% tot £1,3 miljoen (€1,67 miljoen). "Onze strategie gaat verder met de focus op het winkelen van de zaken van Spar in Schotland, door het aantal winkels te vergroten en te investeren in nieuwe initiatieven om het aantal bezoekers, de omzet en de winstmarges te vergroten," aldus het bedrijf. 

Canada: Sobeys werkt samen met Orckestra 
Sobeys, Canada's tweede grootste supermarktketen, gaat samenwerken met de e-commerce platform provider Orckestra om zijn online boodschappendienst mogelijk te maken. (itworldcanada.com)

Mercator onthult bedrijfsplan voor 2016
De Sloveense marktleider Mercator heeft zijn bedrijfsplan onthuld voor 2016. De keten streeft naar een omzet van €2,6 miljard en een winst van €55,3 miljoen. Het bedrijf moet nog zijn resultaten voor 2015 bekend maken, hoewel de doelstelling van de omzet voor 2016 1,9% lager is dan wat er in 2014 werd bereikt. (igd.com)

Australië: Woolworths sluit premium-winkels

Woolworths probeerde eerder zijn premium-keten van winkels te verkopen, maar is nu overgegaan tot de sluiting van vestigingen die ondermaats presteren. De keten wil zich meer focussen op de supermarkten die de basis van het bedrijf vormen. (igd.com)

X5 Retail Group bouwde zes nieuwe distributiecentra in 2015

X5 Retail Group had opdracht gegeven voor de bouw van zes nieuwe distributiecentra met een gecombineerd oppervlak van 142.000 vierkante meter in 2015. De distributiecentra versterken het retailnetwerk van X5 in een aantal gebieden met veel potentie: de regio's Kaluga, Voronezh en Chelyabinsk en ook de omgeving rond Moskou en Tatarstan. Deze logistieke centra versterken de verbinding tussen producenten en consumenten en helpen om de volumes te verhogen die van lokale telers afkomstig zijn. (eprretailnews.com)

India: PepperTap stopt in tien steden
De hyperlokale bezorgingsdienst Peppertap kampt met problemen. Daardoor is het bedrijf gedwongen om te stoppen met zijn activiteiten in tien regio's waaronder de steden Mumbai, Chennai en Kolkata. (indiatimes.com)

Publicatiedatum: