Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Meer binnenlandse vraag dan op Europese markten

Chinese kastanjes met kleine volumes maar hoge prijzen

Het seizoen voor de Chinese kastanjes is voorbij. Het was een jaar met verschillende resultaten voor kastanjeproducenten en -exporteurs. De lokale productie bleek 20% minder dan in voorgaande seizoenen. Bovendien was de vraag vanuit Europa zo zwak dat een aantal containers op weg naar Nederland werden toegewezen aan het Midden-Oosten. De vraag in China is echter uitstekend geweest met goede prijzen. Ook op andere Aziatische exportmarkten verschijnt een groeiende belangstelling.


Pas geoogste kastanjes worden verpakt voor de export op één van Taian Xinliyuan's verpakkingsfaciliteiten

Wei Ren is algemeen directeur van Taian Xinliyuan, een toonaangevende kastanjeverpakker en -exporteur afkomstig uit Dandong, een stad in het noordoosten van het land. Hij kijkt met gemengde gevoelens terug op het afgelopen seizoen. "De totale export naar Europa daalde met 20% ten opzichte van 2014. Daarentegen zijn de kastanjeprijzen in China gestegen. Medio september lagen de prijzen rond 1.295 euro per ton. In oktober bedroeg de prijs 1.300 euro per ton. De huidige prijzen voor een ton kastanjes liggen echter boven 1.510 euro. Ik verwacht dat de consumentenprijzen in Europa in de weken voor kerst zullen stijgen. De vraag zal aantrekken zodra het kouder wordt. Het marktaanbod is reeds afgedekt. Er wordt sinds oktober niets meer naar de EU geëxporteerd".Dandong City, in de provincie Liangning in het noordoosten van China, is een van de twee belangrijkste regio's voor de kastanjeproductie. Het is ook de grootste exportmarkt in China. De gemiddelde jaarlijkse productie lag in de voorgaande seizoenen op 20.000 ton. Dit jaar bedroeg de productie echter 18.000 ton. Volgens lokale data zijn 8.000 ton kastanjes geëxporteerd. Ongeveer 60 containers daarvan (gelijk aan 1.500 ton) werden geëxporteerd naar Nederland, 15 containers (400 ton) naar het Verenigd Koninkrijk, 200 ton naar Frankrijk en 300 ton naar andere Europese markten. Daarnaast werden 5.000 ton kastanjes geëxporteerd naar Dubai, Saudi-Arabië en andere landen in het Midden-Oosten.

De grootste kastanje producerende regio is Taian County in de provincie Shandong. De jaarlijkse productie bereikte dit jaar 30.000 ton. Slechts 10% hiervan wordt geëxporteerd: 2000 ton naar Taiwan en Thailand en 1.000 ton naar Zuid-Korea en Europa. De resterende 27.000 ton wordt verkocht op de binnenlandse markt.


"Dandong-kastanjes zijn op buitenlandse markten populair vanwege hun grote omvang: 30 tot 50 stuks per kilogram. Taian-kastanjes zijn kleiner met 60 tot 80 stuks per kilogram. Exportprijzen voor Yuan liggen lager op 14.400 euro per ton," aldus Wei Ren.Voor meer informatie:
Wei Ren & Alina Liu
Taian Xinliyuan Fruits & Vegetable
www.sdtsbl.com
Contact number: +86 13954849899 (Wei Ren)
Contact number: +86 13793805392 (Alina Liu)
E-mail: [email protected]
You'll need Skype CreditFree via Skype
Publicatiedatum: