Verbeteren van voedselzekerheid met satellietgegevens

Hoe kan de landbouw in ontwikkelingslanden profiteren van aardobservatie-technologie? Dit was het centrale thema gedurende de G4AWeek-conferentie in Den Haag medio september. Specialisten uit de hele wereld deelden er resultaten en plannen en bespraken de nog te overwinnen obstakels alvorens kleine boeren in ontwikkelingslanden en de ruimtevaartindustrie samengebracht kunnen worden ter verbetering van de voedselproductie. De conferentie was onderdeel van het G4AW-programma (Geodata for Agriculture and Water). Een nieuw project binnen het G4AW-programma is het Geopotato-project, dat in de komende jaren in Bangladesh wordt opgezet. Wageningen UR is partner in het project.

Doel van het programma is de inzet van satellietgegevens ter verbetering van de voedselzekerheid en ter ondersteuning van een efficiëntere benutting van water, zaden en meststoffen.

Geopotato
In Bangladesh is de aardappel, na rijst, het op één na belangrijkste voedselgewas met een oppervlakte van 450.000 hectare, bewerkt door 750.000 boeren. "De grootste uitdaging is de bestrijding van schimmelinfecties", zegt Huib Hengsdijk, projectleider van Wageningen UR (Agrosysteemkunde). "Boeren kunnen zich niet altijd fungiciden veroorloven en weten bovendien vaak niet wanneer en hoe vaak de gewassen bespoten dienen te worden. Het Geopotato-project ondersteunt boeren aan de hand van een waarschuwingssysteem in combinatie met een adviesdienst. Als een infectie wordt verwacht, krijgen de boeren een SMS of voicemail met informatie en advies over wat er wanneer uitgevoerd moet worden."

Nauwkeurige weergegevens van satellieten
Het streven van Geopotato is om in de komende drie jaar zo'n 100.000 boeren te bereiken. De ambitie is dat in 10 jaar tijd 250.000 boeren in de gelegenheid zijn te profiteren van nauwkeurige weergegevens, afkomstig van satellieten. De kosten van dit satellietinformatiesysteem kunnen laag gehouden worden. Een abonnement kost een boer ongeveer € 2 per seizoen. Hengsdijk: "Dit is echt een goede investering. De oogst bij deze kleinschalige boerenbedrijven zal daarmee gemiddeld 20% hoger uitvallen; dat komt neer op ongeveer € 150 extra, bovenop een gemiddeld inkomen van € 1000. Bovendien kunnen meer ervaren boeren de kosten nog tot 9% reduceren door een efficiëntere inzet van fungiciden. Dat is zo'n € 60 kostenbesparing."

Het G4AW-progreamma wordt uitgevoerd door de Nederlandse ruimtevaartorganisatie (Netherlands Space Office, NSO) in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Partners in het Geopotato project:
  • Wageningen UR Plant Research International
  • Agriculture Information Service
  • Bangladesh Centre for Advanced Studies
  • ICCO-Cooperation
  • mPower
  • Wageningen University
  • TerraSphere

Bron: WURPublicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven