Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
LA UNIÓ de Llauradors

"Periquita clementinetelers moeten royalty's te betalen"

LA UNIÓ de Llauradors (Telersvereniging) heeft een klacht ingediend over de "absolute hulpeloosheid van citrustelers van de Periquina-variëteit, die nu gevraagd worden om oneerlijke royalty's te betalen." LA UNIÓ heeft zijn steun betuigd voor telers in La Plana, die lid zijn van de Provinciale Periquina-telersvereniging (APAP) en die nu beïnvloed worden door een onlogische situatie die plotseling is opgekomen."

LA UNIÓ: "We begrijpen niet hoe telers die al zo lang de Periquina-variëteit produceren, in sommige gevallen al meer dan 20 jaar, nu ineens wettelijk verplicht worden om royalty's te betalen voor een variëteit die geregistreerd staat als Sando."

De Periquina is een mutatie van de Fina-clementie, die werd geïntroduceerd in 1988 in Nules en door veel telers in Castellon werd toegepast om het scala aan variëteiten in de provincie aan te vullen.

Volgens deze organisatie was de teelt van deze variëteit geheel gratis zonder tarieven of royalty's. Daardoor verspreidde de teelt hiervan zich snel in de regio van La Plana Baixa. De variëteit kwam iets later aan dan de Clemenules, waardoor er interessante prijzen voor het fruit verkregen werden. Kennelijk is de clementine jarenlang onder de naam Fina of Hernandina vermarkt met hogere prijzen wegens de betere kwaliteit.

"De situatie is enorm veranderd in het afgelopen jaar, toen telers erachter kwamen dat een beschermde variëteit geregistreerd stond als Sando, dat ze niet langer de Periquina hadden en dat ze meer dan €13.200 moesten betalen per hectare om de variëteit te telen die ze al jarenlang zonder problemen hadden verbouwd."

Het conflict is on zoverre geëscaleerd dat het de rechtbank heeft gehaald van Nules, die gevraagd is om het geschil op te lossen.

LA UNIÓ betwijfelt de rechtswaarde van de registratie van een variëteit die naar verluid niet beantwoordt aan een van de drie wettelijke voorwaarden die nodig zijn voor registratie. De variëteit moet namelijk anders zijn dan al bestaande variëteiten. Omwille van deze reden zal de organisatie aan het regionale departement, in dit geval de IVIA, vragen om een rapport van de situatie op te stellen. Indien nodig zal LA UNIÓ de verantwoordelijke partijen aanvechten.

Het hoofd van citrus bij LA UNIÓ, José Ramón Urbán, uitte zijn zorgen over het feit dat het zover heeft kunnen komen en waarschuwt degenen die zich tegen de telers hebben opgesteld voor het maken van een grote fout. "Ik ben ervan overtuigd dat met tijd het rechtssysteem het eens zal zijn met de positie van de telers."
Publicatiedatum: